Hoppa till huvudinnehåll

Musik som förändrar världen: Nätet är det nya slagfältet för politiska åsikter

johannes brusila
Johannes Brusila vid Åbo Akademi ser att vi lever i ett intressant brytningsskede just nu. johannes brusila Bild: Yle / Peter Karlberg johannes brusila

Musik är ett kraftigt verktyg för att påverka människor, det vet också Åbo stadsorkester som under det här året satsar på en konsertserie som heter Change 2017 – alltså förändring – där man spelar musik som man menar att kan förändra världen till det bättre. Musik som slår ett slag för demokrati och medmänsklighet.

Också internet är fullt av musik och människor som vill påverka oss. Nätet svämmar över av musik och videon som ska övertyga oss och styra oss. You tube är fullt av videon som med musikens och bildens hjälp försöker forma våra åsikter om världen.

- Här kan man lugnt säga att "redan de gamla grekerna...", skrattar Johannes Brusila, professor i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Redan Platon i boken Staten ondgör sig över att de unga lyssnar på fel musik och därmed kan hela statens förutsättningar att utvecklas hamna i fara. Redan då var de äldre generationerna oroade över vad de yngre lyssnar på, konstaterar Brusila lite roat.

Medeltiden förbjöd farliga toner, talibanerna förbjuder instrument

Under medeltiden förbjöds den överstigande kvarten, det diaboliska intervallet.
- Det var så farligt att det var djävulskt, och skulle inte användas i musik eftersom det kunde påverka människan negativt, berättar Brusila.

För tillfället är väl talibanerna de fränaste - de har förbjudit alla typer av instrument, ljudåtergivningsanläggningar och så vidare.

Inom islam, som är en minst lika brokig religion som kristendomen, så har också de sina extremister konstaterar Johannes Brusila.

- För tillfället är väl talibanerna de fränaste - de har förbjudit alla typer av instrument, ljudåtergivningsanläggningar och så vidare. Det bygger på tanken att inom islam är en viss typ av det vi skulle kalla musik i väst tillåtna, andra har en lägre status, och viss musik är rent farliga eftersom de förför människan. De har en möjlighet att påverka människan i negativ riktning, säger Brusila.

Det unga diggar har alltid varit värst
- Värst är det som oftast har ansetts vara farligt, nämligen den musik som unga hör på. Den sorts musik som idag ofta får en visuell utformning med mycket bara kroppar och dansande kroppar. Det här är ju inte ovanligt inom kristendomen heller. Till exempel var dragspel och fiol länge helt oacceptabelt inom kyrkan. Fiolen var syndens, bröllopens och dryckenskapens instrument, säger Johannes Brusila.

Fiolen var syndens, bröllopens och dryckenskapens instrument.

Gränserna för vad som kan accepteras och inte lever med tiden, men det finns ofta sådana gränser, säger Johannes Brusila.

Sen finns det också inom till exempel islam sådana grupper som använder sig av musiken för att nå till gudaupplevelsen, fortsätter han.

Man har alltså varit rädd för viss sorts musik i alla tider, annan musik har stött det man vill uppnå. Men musiken har någon slags jättestark inneboende kraft - vad är den kraften?

- Vad är musik? Vad är det som påverkar? Är det ljudvågor, är det något övermänskligt, något metafysiskt? Det här har diskuterats massor inom musikvetenskapen. Det intressanta är att i väst har man sett att den instrumentala musiken är det mest abstrakta av alla konstformer och censur angriper därför ofta musik med texter. Vi har exempel på det från mer eller mindre totalitära stater.

Instrumentalmusiken förbjöds också i till exempel nazityskland där det räckte med att tonsättaren hade fel bakgrund.

Till exempel så kallad "vit makt-musik" upplevs som ett problem i Europa på grund av sångtexten. Rappen väckte stort motstånd när den kom, på grund av texten. Men till och med instrumentalmusiken förbjöds också i till exempel nazityskland där det räckte med att tonsättaren hade fel bakgrund, förklarar Brusila.

Internet är det nya slagfältet

Johannes Brusila lyfter fram att den riktigt stora påverkningskanalen idag är internet, där det finns oändligt med videon som försöker påverka tittaren och lyssnaren på olika sätt. Här har musiken också sin självklara plats. Det här blev tydligt i samband med det amerikanska presidentvalet, konstaterar Brusila. För tillfället finns det hundratals you tube-klipp där man imed hjälp av musiken ironiserar över Donald Trump.

- Nätet har blivit det nya slagfältet, ett slagfält som ingen kontrollerar. Det är mycket intressant för en forskare, konstaterar Johannes Brusila.

 • Jordbrukaren Rob Warnock vill lämna EU medan hans pappa Jim Wornack gärna skulle stanna kvar.

  Brittiska bönder är oroliga för framtiden

  Brexit kan betyda hårda tider för bönderna.

  Brexit närmar sig med stormsteg. På onsdag kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget och därmed formellt meddela att landet lämnar EU. En yrkesgrupp som riskerar drabbas hårt är jordbrukarna. Utan EU-stöd kan det bli ekonomiskt svårt och många bönder är oroliga för framtiden.

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Jennika Friman är direktör för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.

  Kulturaktiva inför kommunalvalet: "Spara inte bort oss!"

  Kultur ger välmående i kommunerna.

  Kultur, idrott och ungdom blir vid sidan av skola och dagvård de ben som kommunen ska stå på i framtiden. I kommunalvalet om ett par veckor avgörs hur man ser på de här tre sektorerna de närmaste fyra åren.

 • Regn och hård vind (15 m/s) i Hangö, september 2016.

  Hårda vindar orsakar elavbrott i Egentliga Finland

  Vårens värmerekord uppmättes också på Åland.

  Det blåser hårda vindar i Egentliga Finland och Satakunta på söndagseftermiddagen och måndagen. Samtidigt var det varmt på söndagen - vårens värmerekord uppmättes på Åland.

 • Gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma.

  Fiskare gick genom isen i Nådendal

  Yträddare hittade personen under vattnet.

  En person gick genom isen i Nådendal på söndagsförmiddagen. Mannen avled på sjukhus trots återupplivningsförsök.