Hoppa till huvudinnehåll

Susanna Törrönen: Jag fascineras av tanken att en dag vara starkast i världen

Styrkelyftare Susanna Törrönen.
Susanna Törrönen Styrkelyftare Susanna Törrönen. Bild: Yle Emmeth Törrönen

Det började med friidrott och framgångar i kula och diskus. Sedan kom bänkpress in i bilden. Nu är Susanna Törrönen på god väg att bli starkast i världen.

Susanna Törrönen har de senaste åren förbättrat juniorvärldsrekordet i bänkpress 15 gånger. Det gällande världsrekordet lyder nu på 115 kg. Hennes finska rekord är 117 kg. Världsrekordnoteringar godkänns bara om de lyfts i stortävlingar. Nästa chans för Susanna Törrönen att förbättra världsrekordet kommer i april då det är VM i USA.

- På träningar stiger redan över 120 kg så det lär bli ett nytt rekord igen, skrattar Susanna. Rekorden finns där som en motivation för mig. Rekorden är något jag är stolt över och det känns skönt att veta att man går framåt hela tiden.

Friidrotten fortfarande med som sidogren

Som friidrottare blev det framgångar i kula och diskus. I de grenarna har hon fem FM-guld i juniorklasserna. Trots att bänkpressen tar upp mycket av fokuset så finns friidrotten fortfarande med som sidogren.

- Det är bra motvikt till bänkträningen. Dessutom är det oftare tävlingar i friidrott än i bänkpress. Om man bara skulle tävla i bänkpress skulle det vara lite onödigt långa tävlingspauser. Med friidrotten får man lite oftare stilla tävlingshungern, säger Törrönen

Speciellt träningsupplägg

Susannas utveckling till världens bästa damjunior har gått fort. Rekorden har rykt i snabb takt och trots att hon bara är 18 år hör hon redan också till de bästa i världen bland damerna. Susanna har i träningen gått sin egen väg. Tillsammans med pappa Jari planerar de en så mångsidig träning som möjligt. Det handlar inte bara om styrketräning, utan även till exempel uthållighetsträning hör till de dagliga rutinerna.

- En träningsdag består ofta av styrketräning och sedan till exempel skidåkning eller simning nu på vintern. På sommaren blir det också löpning. Vi försöker få träningarna så mångsidiga som möjligt, så att det inte bara är träning med stång och vikter.

Det speciella i Susannas styrketräning är mängden maxstyrka per träning. Träningarna inleds alltid med någon form av träning med maxvikter. Det blandas sedan med olika träningar som upprätthåller rörligheten. Dessutom finns det alltid snabba serier i träningen som gör att explosiviteten bibehålls.

- Det har funkat för mig och gett bra resultat. Jag skriver dessutom alltid upp varje serie och för bok över rekordantal upprepningar per vikt. På så vis är det lätt att följa med hur man utvecklas. Det blir samtidigt en liten tävling av varje träning, menar Törrönen.

VM nästa mål

I slutet av april är det VM i USA. Före det lyfter Susanna i SFI-mästerskapen i början av april som uppvärmning inför VM. VM-guld lär det ska bli eftersom hon för tillfället är överlägsen bland juniorerna.

Även i damklassen skulle Susanna kämpa om VM-medaljer. I höst i EM tävlar hon med damerna för första gången i stortävlingssammanhang. Nästa år är det sedan VM på hemmaplan i Vanda som gäller.

Kanske hon redan då kan titulera sig världens starkaste kvinna.

Läs också