Hoppa till huvudinnehåll

Trump undertecknade nytt dekret om inresestopp

Kvinna går med kappsäck på löpande band på flygplats
Kvinna går med kappsäck på löpande band på flygplats Bild: Yle milkster

USA:s president Donald Trump har undertecknat ett nytt dekret som begränsar inresa till landet. Det nya förbudet ska gälla från den 16 mars och Irak är inte längre med bland länder vars medborgare nekas inresa i USA.

Det blev en annorlunda start på det här inreseförbudet jämfört med förra gången. Pressen var inte på plats när Trump undertecknade inreseförbudet, och Trump själv var inte på plats på den efterföljande presskonferensen.

I stället skickade han utrikesministern, justitieministern och ministern för inrikes säkerhet till presskonferensen. De intygade med en mun att Trumpadministrationen ser de här sex länderna som fästen för terrorrörelser och därför införs ett temporärt inreseförbud.

Medan stoppet är i kraft ska USA hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från de här sex länderna.

Undantag: de som har visum eller "green card"

De här sex länderna anses alltså inte ha tillräckligt bra säkerhetskontroller i de egna länderna. Skälet till att Irak togs bort från den här listan är att landets regering infört utökade visumkontroller och delar datauppgifter med amerikanska myndigheter. Enligt utrikesministern Rex Tillerson spelar Irak också en viktig roll i kampen mot terrornätverket IS.

Det nya dekretet innehåller undantag för personer med så kallat green card, som ger rätt att bo och jobba i USA, och personer med giltigt visum.

Flyktingstopp

Det omarbetade dekretet gäller medborgare från Iran, Libyen, Syrien, Somalia, Sudan och Jemen. Medborgare i de länderna släpps inte in i USA under en period på 90 dagar.

Dessutom ska allt flyktingmottagande upphöra under en period på 120 dagar.

Donald Trump anser att inresestoppet är nödvändigt för USA:s nationella säkerhet, och just nationell säkerhet är ett återkommande tema för Donald Trump som går igen i många av hans tal.

Det tidigare förbudet utfärdades i januari men stoppades av domstolar som ansåg att presidentordern stred mot grundlagen. Men nu har Trump filat på formuleringarna så att de ska kunna stå emot invändningar gällande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

Det första dekretet som Trump undertecknade kort efter att han hade tillträtt ledde till omfattande protester och kaos på flygplatserna. Det är också orsaken till att den här ordern kommer att införas med viss förvarning.

Kritik att vänta

Trots att Trump nu skrivit inreseförbudet så att det inte ska kunna ifrågasättas på juridiska grunder, betyder det inte att människorättsaktivister, immigrationsorganisationer och andra instanser tänker ge upp. Det är helt klart att också det här förbudet kommer att kritiseras hårt och också granskas juridiskt.

Sen måste man komma ihåg att USA är ett splittrat land. Trumps supportrar är väldigt nöjda med presidenten och glada över att Trump fortsätter driva den här frågan som de ser som viktig.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes