Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina anklagar Ryssland för att "stödja terrorism" i Haag-domstolen

Internationella domstolen i Haag 6.3.2017 då domstolsprocessen mellan Ukraina och Ryssland inleddes.
Internationella domstolen i Haag 6.3.2017 då domstolsprocessen mellan Ukraina och Ryssland inleddes. Internationella domstolen i Haag 6.3.2017 då domstolsprocessen mellan Ukraina och Ryssland inleddes. Bild: EPA/BAS CZERWINSKI Internationella domstolen i Haag,Östra Ukraina,Ukraina,Ryssland

Internationella domstolen i Haag inledde på måndagen en rättsprocess där Ukraina anklagar Ryssland för att "stödja terrorism" och vädjar till domstolen om att sätta stopp för det stödet.

Ukraina stämde Ryssland i mitten av januari och begär alltså att Internationella domstolen i Haag (ICJ) ska förklara Ryssland ansvarigt för terrordåd i Ukraina.

- I dag står jag inför domstolen för att be om skydd för det ukrainska folkets grundläggande mänskliga rättigheter, sade Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal inför ICJ på måndagen.

- Tusentals oskyldiga ukrainare har redan fallit offer för dödliga attacker. I dag står jag inför världen för att söka skydd för Ukraina från den Ryska federationen, fortsatte Zerkal.

Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal i ICJ i Haag 6.2.2017
Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal i ICJ i Haag 6.2.2017 Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal i ICJ i Haag 6.2.2017 Bild: EPA/BAS CZERWINSKI Ukraina,Internationella domstolen i Haag

Ukraina vill att domstolen ska beordra Ryssland att sluta överföra pengar, vapen och soldater till östra Ukraina och sätta stopp för det som Ukraina kallar för "diskriminering" av minoriteter på Krimhalvön.

Kiev vill också ha kompensation för de attacker som civila ukrainare utsatts för under de tre år som konflikten pågått och för de "terrordåd" som Ryssland orsakat, möjliggjort eller stött.

Bland dem nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 i östra Ukraina i juli 2014.

Brinnande rester av det malaysiska passagerarplanet MH17 i närheten av Donetsk 17.7.2014
Brinnande rester av det malaysiska passagerarplanet MH17 i närheten av Donetsk 17.7.2014 Brinnande rester av det malaysiska passagerarplanet MH17 i närheten av Donetsk 17.7.2014 Bild: EPA/ALYONA ZYKINA MH17,Malaysia Airlines Flight 17,Östra Ukraina

Moskva förnekar att Ryssland skulle ha haft något med nedskjutningen att skaffa eller att man skulle förse rebeller i östra Ukraina med vapen eller annat militärt stöd.

Konflikten har krävt ungefär 10 000 liv i östra Ukraina och redan i februari 2014 annekterade Ryssland Krimhalvön.

Ryssland anser att Ukraina inte visat någon vilja att föra en "konkret dialog" kring konflikten. Ryssland ska redogöra för sina argument inför ICJ på tisdag.