Hoppa till huvudinnehåll

Ustiugov försvarar avstängda landsmän: Halva världen är emot oss

Efter tävlingen visade Sergej Ustiugov glatt upp sin medalj.
Efter tävlingen visade Sergej Ustiugov glatt upp sin medalj. Efter tävlingen visade Sergej Ustiugov glatt upp sin medalj. Bild: All Over Press / Mauri Ratilainen Sergej Ustiugov

Sergej Ustiugovs silver på femmilen var hans femte VM-medalj. På presskonferensen vägrade han bära medaljen som protest mot att ryska skidåkare är avstängda. Den avstängda landsmannen Maxim Vylezghanin är tacksam för den ryska stjärnans stöd.

Ustiugovs VM-saldo blev två VM-guld och tre silver. Dessa medaljer vill han tillägna sina dopningsavstängda landsmän Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin och Aleksej Petuchov.

På söndagens presskonferens tog han sina landsmän i försvar.

– Nu har alla fyra varsin medalj. Jag har ingen. Det här var för dem, sade Ustiugov på söndagen enligt Expressen.

– Det är viktigt för de avstängda och för sporten generellt. För halva världen är emot oss just nu. Jag är väldigt trött på att diskutera de här frågorna.

Vylegzjanin tacksam

Ryssarna blev avstängda efter att McLaren rapporten, som behandlade utbredd dopning i Ryssland, publicerades. I väntan på att deras överklagan behandlas av idrottens skiljedomstol CAS får de inte tävla.

– Tusen tack till Sergej för att han i varje intervju snackar om oss, sade Vylegzjanin till Tass enligt Verdens Gang.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport