Hoppa till huvudinnehåll

Falska nyheter på Facebook: Selfie med Merkel slutade i mardröm

selfiepinne
selfiepinne Bild: wikimedia commons selfie stick

I Tyskland väntas idag domen falla i en mycket uppmärksammad rättegång. En syrisk flykting har stämt den sociala nätverkstjänsten Facebook för att ha spridit falska nyheter om honom. Helt konkret handlar det om ett foto med honom och förbundskansler Angela Merkel.

– De säger att jag är en terrorist, vilket inte är sant. Fotot har förändrat hela mitt liv. Jag kan inte längre gå ensam ute på gatan. Jag är hela tiden rädd.

Med de här orden beskrev den syriske flyktingen Anas Modamani varför han vill att Facebook ska se till att fotot på honom och förbundskansler Merkel kommer bort.

En domstol i staden Würzburg väntas idag komma med sin dom i fallet som handlar om Facebook har gjort sig skyldigt till spridandet av falska nyheter.

Gjorts skyldig till terrordåd

Allt fick sin början den 10 september 2015. Merkel var på besök vid flyktingförläggningen i stadsdelen Spandau i Berlin där Modamani bodde.

Han nappade på möjligheten att ta en selfie med den tyska förbundskanslern. En situation som förevigades av en pressfotograf, med följden att bilden spreds över världen.

En omarbetad version av bilden dök för första gången upp efter terrorattacken vid flygfältet i Bryssel för ett år sedan.

I ett bildmontage kan man se den ursprungliga bilden vid sidan av ett efterlysningsfoto. Modamani, som poserar tillsammans med förbundskansler Merkel, påstås i texterna vara en av gärningsmännen.

Med hjälp av bildmontaget ville man skapa en direkt koppling mellan Merkels flyktingpolitik och terrordåden i Europa.

Och det tog inte slut med Bryssel. Också efter dåden i Würzburg och Ansbach i somras användes samma foto för att göra Modamani till gärningsman.

Senare har han i liknande inlägg påståtts stå bakom attentatet mot julmarknaden i Berlin i december och nu senast påstås han också ha varit med om att tända eld på en hemlös man i Berlins tunnelbana.

”Viljan saknas”

19-åringens advokat Chan-jo Jun säger att man vill att Facebook nu ska ta bort inläggen överallt där de fortfarande dyker upp. Hittills är de enligt Jun endast delvis blockerade.

I förlängningen vill man att Facebook ska tvingas ta bort liknande innehåll alltid när det rapporteras och inte endast om man inom företaget anser att innehållet bryter mot de interna reglerna.

Advokaten Jun har redan länge kämpat mot falska nyheter och hatkommentarer på Facebook.

Han köper inte argumentet som man också nu bjuder på, det vill säga att man inte kan kontrollera allt material.

– Problemet är inte att ett visst innehåll är omöjligt att få bort. Till exempel nakenhet censureras genast.

– Problemet är helt enkelt att viljan saknas, konstaterade Jun i Svenska Yles intervju i höstas.