Hoppa till huvudinnehåll

Flykting och falska nyheter: Tysk domstol friar Facebook

filterbubbla
filterbubbla Bild: Flickr, Serge Melki / Yle ekokammare

I Tyskland har domen fallit i ett mycket uppmärksammat rättsfall. En syrisk flykting hade stämt den sociala nätverkstjänsten Facebook för att ha spridit falska nyheter om honom.

Den syriske flyktingen Anas Modamani ansåg att det handlar om förtal.

I flera bildmontage som har spridits via den sociala nätverkstjänsten utpekas han som terrorist och Facebook har enligt Modamanis advokat dessutom inte ansträngt sig för att få ta bort de falska påståendena.

Fallet som har fått mycket uppmärksamhet har behandlats vid en domstol i den sydtyska staden Würzburg.

Det var inte Facebook utan en enskild användare som spred falska nyheter

Domstolen anser inte att Facebook har gjort sig skyldigt till förtal. Man motiverar sitt domslut med att det inte var Facebook, utan enskilda användare, som hade spridit de falska nyheterna om Modamani.

Innehållet i de falska inläggen tillhör användarna, konstateras det vidare i domslutet.

Om Facebook ska kunna tvingas till att ta bort de fortfarande befintliga bilderna måste det inledas en ny process där man tar ställning till den frågan. I det här skedet måste Facebook alltså inte aktivt söka och radera material i sammanhanget.

Fallet är ändå knappast slutbehandlat i och med dagens dom. Rätten i Würzburg ställde samtidigt nämligen frågan om den överhuvudtaget är rätt instans att behandla fallet.

Manipulerat foto gjorde flykting skyldig till terrordåd

För den 19-årige flyktingen Modamani fick allt fick sin början den 10 september 2015. Merkel var då på besök vid flyktingförläggningen i stadsdelen Spandau i Berlin där han bodde.

Modamani nappade på möjligheten att ta en selfie med den tyska förbundskanslern. Situationen förevigades av en pressfotograf, och följden blev att bilden spreds över världen.

En omarbetad version av bilden dök för första gången upp efter terrorattacken vid flygfältet i Bryssel för ett år sedan.

I ett bildmontage kan man se den ursprungliga bilden vid sidan av ett efterlysningsfoto. Modamani, som poserar tillsammans med förbundskansler Merkel, påstås i texterna vara en av gärningsmännen.

Med hjälp av bildmontaget ville man skapa en direkt koppling mellan Merkels flyktingpolitik och terrordåden i Europa.

Och det tog inte slut med Bryssel. Också efter dåden i Würzburg och Ansbach i somras användes samma foto för att göra Modamani till gärningsman.

Senare har han i liknande inlägg påståtts stå bakom attentatet mot julmarknaden i Berlin i december och nu senast påstås han också ha varit med om att tända eld på en hemlös man i Berlins tunnelbana.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes