Hoppa till huvudinnehåll

Försvunna datorer kostar miljoner för Esbo stad - över 1 500 fattas fortfarande

Närbild på dator och smarttelefon.
Antalet försvunna datorer beräknades först vara nästan 10 000 men minskade sedan. Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Räkningen för härvan kring de försvunna datorerna i Esbo landar på 2,8 miljoner euro och den betalas av Esbo stad till Danske Finance Ab. Esbo har leasat datorerna från Danske.

Det var i juni 2015 som Esbo stad informerade att omkring 9 600 bordsdatorer, bärbara datorer och printrar hade försvunnit. Polisen utredde härvan som grov förskingring men förundersökningen lades ner i december 2015.

Enligt polisen var antalet försvunna datorer mycket färre än vad man först misstänkte men förundersökningen visade att det fanns brister i registren och att staden och leverantörerna har haft olika register över datorerna.

Kräver tilläggsanslag i IT-budgeten

Enligt det avtal som nu har skrivits mellan Esbo stad och Danske Finance Oy ska staden betala ersättningar för IT-anskaffningarna till en summa på 2,8 miljoner euro. Avtalet gäller för åren 2010 till 2017. Staden löser ut de apparater som fortfarande är i bruk inom staden och de som inte återlämnas efter att hyresperioden löpt ut.

- Summan består av kostnader för försvunna datorer som inte har lämnats tillbaka till Danske och av datorer som är i bruk inom staden. Staden har inte betalat räkningar till Danske medan det har funnits oklarheter i registret och de räkningarna betalas nu, säger Esbos affärsdirektör Mauri Suuperko.

Suuperko säger att miljonkostnaden sannolikt kräver tilläggsanslag i budgeten för stadens IT-anskaffningar.

Mellan 1 500 och 1 600 datorer ännu försvunna

Suuperko säger att alla datorer som tidigare konstaterades vara försvunna inte har hittats.

- Mellan 1 500 och 1 600 datorer har inte hittats. En del av dem är enligt vår uppfattning "spökdatorer" och existerar kanske inte ens.

Hur tillförlitligt är ert register nu?

- Alla avtal har förnyats och i samband med det har vi sett till att något liknande inte kan ske. Hela processen har också förnyats med bättre kontroll som följd.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen