Hoppa till huvudinnehåll

Försvunna datorer kostar miljoner för Esbo stad - över 1 500 fattas fortfarande

Närbild på dator och smarttelefon.
Antalet försvunna datorer beräknades först vara nästan 10 000 men minskade sedan. Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Räkningen för härvan kring de försvunna datorerna i Esbo landar på 2,8 miljoner euro och den betalas av Esbo stad till Danske Finance Ab. Esbo har leasat datorerna från Danske.

Det var i juni 2015 som Esbo stad informerade att omkring 9 600 bordsdatorer, bärbara datorer och printrar hade försvunnit. Polisen utredde härvan som grov förskingring men förundersökningen lades ner i december 2015.

Enligt polisen var antalet försvunna datorer mycket färre än vad man först misstänkte men förundersökningen visade att det fanns brister i registren och att staden och leverantörerna har haft olika register över datorerna.

Kräver tilläggsanslag i IT-budgeten

Enligt det avtal som nu har skrivits mellan Esbo stad och Danske Finance Oy ska staden betala ersättningar för IT-anskaffningarna till en summa på 2,8 miljoner euro. Avtalet gäller för åren 2010 till 2017. Staden löser ut de apparater som fortfarande är i bruk inom staden och de som inte återlämnas efter att hyresperioden löpt ut.

- Summan består av kostnader för försvunna datorer som inte har lämnats tillbaka till Danske och av datorer som är i bruk inom staden. Staden har inte betalat räkningar till Danske medan det har funnits oklarheter i registret och de räkningarna betalas nu, säger Esbos affärsdirektör Mauri Suuperko.

Suuperko säger att miljonkostnaden sannolikt kräver tilläggsanslag i budgeten för stadens IT-anskaffningar.

Mellan 1 500 och 1 600 datorer ännu försvunna

Suuperko säger att alla datorer som tidigare konstaterades vara försvunna inte har hittats.

- Mellan 1 500 och 1 600 datorer har inte hittats. En del av dem är enligt vår uppfattning "spökdatorer" och existerar kanske inte ens.

Hur tillförlitligt är ert register nu?

- Alla avtal har förnyats och i samband med det har vi sett till att något liknande inte kan ske. Hela processen har också förnyats med bättre kontroll som följd.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen