Hoppa till huvudinnehåll

Ingå skjuter på tidtabellen för kommunens planläggningsprojekt

Detaljplan: utkast/Ingåport
Det nya företagsområdet Ingåport hör till det som får vänta lite längre med att få en färdig plan. Planläggningen är en långsam process. Detaljplan: utkast/Ingåport Bild: Ingå kommun ingåport,Ingå,Västnyland

Planläggningen i Ingå kräver mera tid än beräknat. Därför ruckar nu samhällstekniska nämnden på tidtabellen för de många stora planläggningsärendena som är aktuella.

Tidtabellen för den strategiska generalplanen för fastlandet i Ingå håller ändå till den del att planen nu läggs fram till påseende den 20 mars, säger samhällstekniska nämndens ordförande Peter Siggberg (SFP).

Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå.
Peter Siggberg. Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå. Bild: Yle/Robin Lindberg peter siggberg

Med erfarenhet från arbetet med den inre generalplanen, som också är på hälft, vet Siggberg att en hel del anmärkningar kan lämnas in och det leder till att tidtabellen skjuts framåt för planen.

Det var meningen att planen för den inre skärgården skulle kunna godkännas i fullmäktige i juni, men det blir tidigast i höst, säger Siggberg.

I höst är det också ett nytt fullmäktige, en ny styrelse och en ny nämnd som ska behandla ärendena eftersom det är kommunalval i vår. Det kan också innebära fördröjningar då nya politiker ska sätta sig in i ärendena, konstaterar Siggberg.

Barösund och Bergvalla

Det skulle vara bra att komma igång med generalplanen för Barösund och stranddetaljplanen för Bergvalla, säger Siggberg. Tidtabellen för de planerna beror på när Fredrik Lindberg, som är arkitekt och engagerad i generalplanen för den inre skärgården, blir ledig för arbetet.

Men också här skjuts tidtabellerna framåt en del från det ursprungliga, säger Siggberg.

Parkeringen ett problem i centrum

Detaljplanerna för centrum och rallyässet Marcus Grönholms projekt, Ingåstrand, i centrum är ännu i initialskedet.

Men det skulle vara bra om planerna för Ingåstrand gick framåt eftersom kommunen behöver frigöra mera parkeringsplatser i centrum, säger Siggberg. Då planerna för Ingåstrand klarnar, kan kommunen bättre planera parkeringen, säger han.

Strand i Ingå småbåtshamn.
Ingåbon Marcus Grönholm och GSP Group är intresserade av ett fem hektar stort område alldeles invid affärscentret Ingå Strand. I planerna för området finns bostäder, affärsverksamhet och båthamnsfunktioner. Strand i Ingå småbåtshamn. Bild: Yle/ Bubi Asplund strand i ingå

Också tidtabellen för det nya området Ingåport vid stamväg 51 skjuts framåt och det kan hända att fullmäktige behandlar frågan först i nästa år.

Men om något företag visar stort intresse och är beredd att etablera sig i Ingåportområdet kan kommunen försnabba processen, lovar Siggberg.

Läs också