Hoppa till huvudinnehåll

Inte bara Tesla kan bygga batterifabrik i Norden

Elbil laddas vid laddningsstation.
Elbil laddas vid laddningsstation. Bild: EPA/ Ian Langsdon elbilar,laddare,laddningsstation

Kauppalehti skriver att två tidigare Teslachefer vill bygga Europas första stora batterifabrik någonstans i Norden. Detta handlar alltså inte om den omtalade Teslafabriken.

Den tidigare direktören för Teslas logistikkedja, svensken Peter Carlsson, berättade om projektet för Financial Times, skriver Kauppalehti.

Projektets värde ligger på runt 3,8 miljarder euro. Carlsson vill ännu inte specificera vilket nordiskt land det rör sig om, men de metaller som krävs för produktionen skulle utvinnas på plats.

Kauppalehti nämner Vasas strävan efter en Teslafabrik, på grund av litiumtillgången i regionen.

- Om ingen gör någonting så kommer Europa att bli fullständigt beroende av produktionen i Asien, säger Carlsson till Financial Times.

Det företag som Peter Carlsson är vd för och grundare av heter Northvolt. Företaget kommer att börja tillverka litiumbatterier år 2020 med ett mål att producera 32 gigawattimmar per år innan år 2023. Med sig i projektet har Carlsson även en tidigare operativ chef för Tesla, Paolo Cerruti.

Artikeln uppdaterad 7.3.2017 klockan 15:57. Vi hade tidigare skrivit att ett till bolag, SGF Energy, även tänkte bygga en batterifabrik. Det bolaget har bytt namn till Northvolt, så det rör sig om samma bolag.