Hoppa till huvudinnehåll

Irakiska styrkor intog regeringskvarteren och museet i Mosul efter häftiga strider

Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året
Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året Hårda strider rasar i västra Mosul som bäst. Östra Mosul som ligger på andra sidan om floden Tigris befriades i början av året Bild: EPA/STR Irak,Mosul,mosul

Irakiska specialstyrkor har intagit regeringens högkvarter och guvernörens residens i Mosul som kontrollerades av terrorgruppen IS.

Regeringsstyrkor intog också stadens berömda museum som plundrades och delvis förstördes under IS styre.

Samtidigt återerövrades centralbankens byggnad och ett hus som jihadisterna använde som sin islamiska domstol.

Domstolen fällde många brutala dödsdomar mot IS motståndare, bland annat avrättningar genom stenkastning eller genom att offren fälldes från höga hus.

Anfallet mot regeringskvarteren och museet tog endast en timme innan jihadisterna drevs ut.

- De dödade många jihadister, konstaterade överstelöjtnant Abdel Amir al-Mohammadi som ledde anfallet.

Slaget om gamla staden avgörande

Regeringsbyggnaderna som inte längre användes av IS, ligger nära gamla staden i centrum av västra Mosul som är arméns nästa mål.

Slaget om gamla staden tros bli avgörande för hela striden om Mosul.

Man befarar att hundratals jihadister och tvångsrekryterade ungdomar har grävt sig in i trånga kvarter som har minerats.

Det var från al-Nuri moskén i gamla staden som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi förkunnade bildandet av sitt kalifat år 2014 då jihadisterna hade intagit staden i ett överraskande blixtanfall.

Islamiska staten IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på en av IS videor.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi förkunnade sitt islamiska kalifat i al-Nuri moskén i gamla staden i Mosul Islamiska staten IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi på en av IS videor. Bild: EPA islamiska staten

Häftigt motstånd

Armén inledde sin storoffensiv mot västra Mosul från tre håll mot fyra distrikt på måndag morgon.

Jihadisterna bjöd på det häftigaste motståndet sedan hela offensiven mot Iraks näst största stad inleddes i oktober i fjol.

Minst 50 000 civila har flytt från västra Mosul ut i öknen under de senaste dagarna och totalt har över 200 000 människor flytt från Mosul sedan i höst.

FN beräknade att det bodde upp till 750 000 civila enbart i västra Mosul då offensiven började i fjol.

IS drevs bort från den östra sidan av staden i början av året och jihadisterna har förlorat flera distrikt även i västra Mosul under de senaste veckorna.

Flyktingar sydväst om Mosul i Irak.
Minst 50 000 människor har flytt ut i öknen under den senaste veckan Flyktingar sydväst om Mosul i Irak. Bild: EPA/OMAR HAYALI Mosul,Irak,flyktingar

IS på fall även i Syrien

Mosul är den största stad som IS kontrollerade i Syrien och Irak och nu angrips även de andra två större jihadist kontrollerade städerna, provinshuvudstaden Raqqa i Syrien och den irakiska staden Tel Afar mellan Mosul och Raqqa

USA-stödda kurdiska milisstyrkor säger sig ha intagit en strategiskt viktig väg mellan Raqqa och provinshuvudstaden Deir ez-Zor som belägras av IS.

Deir ez-Zor ligger i ett oljerikt område vid den irakiska gränsen och vägen användes för transporter av olja och vapen till Raqqa som också håller på att bli omringat.

Kurdiska milisgrupper rycker fram i de norra delarna av provinsen Raqqa samtidigt som armén närmar sig från söder
Den kurdik-arabiska milisstyrkan SDF är på väg att omringa IS-fästet Raqqa i norra Syrien Kurdiska milisgrupper rycker fram i de norra delarna av provinsen Raqqa samtidigt som armén närmar sig från söder Bild: EPA/SEDAT SUNA Syrien,Al-Raqqah District

Risk för strider mellan turkar och kurder

USA som stöder kurderna med flygattacker. säger sig ha sänt ännu fler amerikanska soldater till norra Syrien för att hjälpa den kurdisk-arabiska milisen SDF (Syrian Democratic Forces) i offensiven mot IS.

USA, Storbritannien och Frankrike har minst ett par hundra soldater på marken i norra Syrien.

USA är särskilt intresserat av att hålla Turkiet och pro-turkiska syriska rebeller på avstånd från kurderna som Turkiet betraktar som sin främsta motståndare.

Turkiet och dess allierade intog nyligen den IS-kontrollerade staden al-Bab och har nu vänt blickarna mot staden Manbij där SDF drev ut IS i höstas.

Strider om Manbij?

Läget i norra Syrien förvärras av att närmare 70 000 civila flydde undan striderna i Al-Bab till Manbij som ligger ett trettiotal kilometer söder om den turkiska gränsen.

En amerikansk militärtalesman säger att USA har sänt in soldater till Manbij för att försäkra sig om att turkarna och kurderna inte drabbar samman utan koncentrerar sig på kampen mot IS.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim försäkrade på måndagen att Turkiet och dess allierade inte angriper Manbij utan samtycke från USA och Ryssland.