Hoppa till huvudinnehåll

LS: Lettisk liga som stal båtmotorer nu i tingsrätten

Suzuki utombordare
Illustrerande arkivbild. Suzuki utombordare Bild: Mikael Crawford/Yle Suzuki,utombordare,Båtmotorer

Rättegången mot den lettiska liga som misstänks ha stulit båtmotorer för 600 000 euro på olika håll i Finland inleddes i Östra Nylands tingsrätt i fredags. De misstänkta förnekar i huvudsak sin skuld, skriver tidningen Loviisan Sanomat.

I januari rapporterade Yle Östnyland om en lettisk liga som misstänks ha stulit båtmotorer på olika håll i Finland, bland annat i Lovisa, Sibbo och Borgå.

Fallet nystades upp i fjol somras efter att de misstänkta gärningsmännen försökte stjäla en utombordsmotor i Borgå och deras bil fastnade i sanden på stranden.

Värdet på de stulna motorerna uppskattas ligga på över 600 000 euro. Enbart i Lovisa stals 22 båtmotorer, skriver tidningen Loviisan Sanomat.

Åtalet lästes upp i tingsrätten i Borgå i fredags. Enligt tidningen Loviisan Sanomat förnekar de misstänkta i huvudsak sin skuld. De förnekar också att de tillhör ett kriminellt nätverk.

Alla åtalade utom en kommer från Lettland.

Under förundersökningen har sex personer suttit häktade. Tre av de misstänkta har överlämnats till Estland.

Tidningen Östnyland å sin sida skriver att åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de åtalade. Det rör sig om allt mellan två och sju år.

Läs mera:

Lettisk liga stal utombordsmotorer för hundratusentals euro

Polisen i Östnyland har sedan försommaren 2016 samarbetat med myndigheter i Lettland för att reda ut en omfattande brottshärva kring stulna utombordsmotorer. Motorerna har stulits bland annat i Östnyland, huvudstadsregionen och Västnyland under ett och ett halvt år.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland