Hoppa till huvudinnehåll

Nike börjar sälja hijabs för idrottskvinnor - banar väg i känslig fråga

Sarah Attar springer 800 meter i hijab i OS i London.
Sarah Attar sprang 800 meter i OS i London 2012 och Wojdan Shaherkani tävlade i judo. De var de första kvinnorna att representera Saudiarabien i olympiska spel. Sarah Attar springer 800 meter i hijab i OS i London. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL Sarah Attar

Sportbolaget Nike börjar sälja hijabs som är specialtillverkade för idrottsbruk. I många idrottssammanhang har det varit förbjudet att bära hijab. Nikes tilltag kan bli en öppning.

Flera mindre kända märken säljer sedan tidigare hijabs för privatpersoners sportbruk. Våren 2018 följer också stormärket Nike efter med "Nike Pro Hijab", en modell som ska duga också för proffsidrottare.

Till exempel tyngdlyftaren Amna Al Haddad från Förenade Arabemiraten har under en längre tid haft problem med att bära hijab medan hon tävlar.

Mottagandet i sociala medier har varierat. Journalisten Malika Bilal vid Al Jazeera var till exempel tveksam till att gå omkring med en logo på huvudet.

Hoppa över Twitterpostning

"Gripande och emotionellt"

Nikes hijabmodell har utvecklats i drygt ett år och är tillverkad i tunn polyester med små mikroskopiska hål som gör att tyget andas.

Konståkaren Zahra Lari från Förenade Arabemiraten är en av de idrottare som har fått prova den nya modellen på förhand.

- Det var gripande och lite emotionellt att se Nike göra prototyper för en hijab, säger Lari.

Hijab har varit ett känsligt ämne inom den globala sportdiskussionen. Fäktaren Ibtihaj Muhammad var den första amerikanska idrottaren som bar hijab medan hon tävlade i OS. Många muslimska idrottare som gärna hade burit hijab har blivit hindrade av sportföreningarnas regler för idrottsklädsel.

Internationella fotbollsförbundet FIFA hade ett förbud mot hijabs och andra huvudbonader fram till 2014. Internationella korgbollsförbundet FIBA förbjuder fortfarande hijabs.

Saudiarabiska Wojdan Shaherkani stoppades nästan från att tävla i judo på grund av sin huvudduk i OS i London 2012.

Wojdan Shaherkani tävlar mot Melissa Mojica i judo.
Saudiarabiska Wojdan Shaherkani tävlar mot Melissa Mojica från Puertorico i judo i OS i London. Wojdan Shaherkani tävlar mot Melissa Mojica i judo. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Wojdan Shaherkani

Nike gjorde också reklamvideo som peppar arabkvinnor

Skärmdump av video: Kvinna i hijab åker rullbräde med kappan fladdrande efter sig i en omgivning som ser ut att vara i Mellanöstern.
Skärmdump av Nikes reklamvideo. Skärmdump av video: Kvinna i hijab åker rullbräde med kappan fladdrande efter sig i en omgivning som ser ut att vara i Mellanöstern. Bild: Skärmdump av Nikes reklamvideo. Nike

Nike har tidigare skapat debatt med en reklamfilm som blev kontroversiell i Mellanöstern.

Filmsnutten visar kvinnliga idrottare från arabländer och kan ses som en uppmuntran och inspiration för kvinnor att idrotta och äga sina kroppar i en omgivning där det inte alltid är problemfritt.

Reklamen har setts av flera miljoner och skapade genast en livlig debatt om kvinnor och sport i flera arabländer.

Källor: CNN Money, Al Arabiya English, CNN och Forbes

Läs också