Hoppa till huvudinnehåll

Orpo: Ingen god idé att minska antalet ministrar i regeringen

Petteri Orpo i kostym.
Petteri Orpo i kostym. Bild: Lehtikuva/ Vesa Moilanen Petteri Orpo

Statsminister Juha Sipilä ville ursprungligen minska antalet ministrar för att göra regeringssamarbetet smidigare. Finansminister Petteri Orpo säger att Sipiläs idé inte har lett till önskade resultat.

Diskussionen om antalet ministerposter i regeringen har blivit aktuell igen efter att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini meddelade att han inte ställer upp i ordförandevalet i juni. Frågan är vem som efterträder Soini och hur man ska röja plats för hen i regeringen, speciellt för att Soini har önskat sitta kvar på utrikesministerposten.

Sipiläs regering har 14 ministrar, vilket är tre färre än i Finlands föregående regering. Sipilä ville ha förre ministerposter för att underlätta regeringssamarbetet och göra det mer kollegialt.

Beslutet att minska ministrarna ledde till att en del ministrar leder fler än ett ministerium.

Justitie- och arbetsminister Jari Lindström
Arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf.) leder både Arbetsministeriet och Justitieministeriet. Justitie- och arbetsminister Jari Lindström Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Jari Lindström,justitie- och arbetsminister jari lindström,Justitieminister,Sannfinländarna
Kimmo Tiilikainen står på parkeringen vid Närpes Trä och Metall.
Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) leder Miljöministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet Kimmo Tiilikainen står på parkeringen vid Närpes Trä och Metall. Bild: Yle/Juho Karlsson Kimmo Tiilikainen,Centern i Finland,Närpes,Österbotten,jordbruks- och miljöminister

För mycket jobb för en minister?

Finansminister Petteri Orpo är missnöjd med ministrarnas arbetsbörda.

– Till exempel arbets- och justitieminister Jari Lindstöm har en portfölj som kräver alldeles för mycket arbete, säger Orpo.

Statsminister Juha Sipilä var i sin tur mer förtegen om ändringar i ministerportföljerna.

- Vi har diskuterat frågan i regeringen, men vi har inte fattat några beslut, sade Sipilä.

Vanligtvis har europeiska justitieministrar en helt egen tomt― Timo Miettinen, forskare

Också oppositionen har framfört önskemål om att underlätta minister Lindströms arbetsbörda. SDP föreslog för några veckor sedan att regeringen ska förbättra lagberedningen genom att instifta en justitieminister på heltid.

Det är onekligen ovanligt att kombinera uppdragen som arbets- och justitiestatsminister.

- Vanligtvis har europeiska justitieministrar en helt egen tomt. Man tänker att området är så vitt och innehåller så många arbetsuppgifter, säger Timo Miettinen som är EU-forskare vid Helsingfors universitet.

När en minister har hand om fler områden tyngs hens tidtabell speciellt av dubbla EU-möten.

Hur röja plats för Soinis efterträdare?

Sannfinländarna fick sin andra ordförandekandidat i måndags då Sampo Terho meddelade att han ställer upp ordförandekampen. Terho sade också att han förväntar sig en tung ministerportfölj om han blir vald.

En möjlighet att röja plats för Soinis efterträdare kunde vara att peta Jari Lindström från den sannfinländska ministerpallen och installera Soinis efterträdare på hans plats.

Ett annat alternativ kunde vara att spjälka upp en ministerportfölj i två och öka antalet ministrar i regeringen. Ett tredje kunde vara att Soini trots sina önskemål inte sitter kvar.

Artikeln uppdaterades 7.3.2017 kl 18:26 med styckena under citatet "Vanligtvis har europeiska justitieministrar en helt egen tomt".

Läs också