Hoppa till huvudinnehåll

Rädda världen från norovirus med ett kedjebrev

Tjej som ligger och tittar på sin telefon.
Tjej som ligger och tittar på sin telefon. Bild: All Over Press sociala medier,telefoner,WhatsApp

Kedjebrev med varierat innehåll sprids bland unga på WhatsApp. Löften om livslång kärlek, framgång och en värld utan norovirus. Men också hot om döda hundar och clowner bredvid sängen på natten. Diskutera barnets medievardag med ditt barn, då är det lättare att hantera medieångest, tipsar expert.

Senast under lågstadietiden stiger barnet in i en mobilbarndom. Då inleds en mobilvardag där barn håller kontakt med varandra via sociala nätverk, i en värld utan insyn från vuxna. Gamla fenomen byter form. Ett kedjebrev som tidigare varit ett fysiskt papper är nu ett meddelande i en telefon. Lätt att ta emot, kopiera och sända vidare.

Löften och hot

Att kedjebrev på WhatsApp kan vara både skrämmande och roligt är något som lågstadieeleverna Ingrid och Tindra i Vasa fått uppleva.

- Det kommer ganska ofta, och om det är något speciellt som till exempel Halloween så innehåller de ofta någon form av skräck, säger Ingrid.

- Ibland är tonen hotfull. ”Skicka det här vidare till 15 kompisar annars dör din hund i natt”, och det är ju galet, säger Tindra.

De senaste veckorna har även ett meddelande om norovirus figurerat. I det framgår symptom på norovirus och avslutas med uppmaningen "Snälla skicka detta till 20 personer för att inte detta viruset skall spridas till hela världen". Förutom direkta hot kan kedjebreven även handla om vänskap eller löften om en ljus framtid.

- Det kan stå att ”du är en jättebra kompis, skicka det här till någon du aldrig kommer att glömma”. Men, jag tycker att det är litet onödigt, varför kan man inte bara säga det personligen istället, säger Ingrid.

Snabbt svar eller ignorans

I dag är både Tindra och Ingrid så vana vid kedjebrev att de inte alltid reagerar på dem.

- Då jag var mindre och fick kedjebrev som innehöll hot om figurer som kommer att stå bredvid din säng i natt om meddelandet inte sänds vidare, då delade jag alltid jättesnabbt. Men nuförtiden så tar jag bara bort dem, säger Tindra.

- Jag blir bara irriterad då jag förväntar mig något roligt då telefonen piper, men så är det bara ett kedjebrev, säger Ingrid.

Även kedjebrev med löften om positiva händelser upplevs som störande. Det finns brev med budskapet att mottagaren är en god vän och att denna ska sända det vidare. Om man får sex stycken svar är man älskad.

- Om man inte får sex stycken brev tillbaka då? Då kan man ju bli ledsen, säger Ingrid.

Tindra Rimpilä och Ingrid Harjunpää i Sundom skola.
Tindra och Ingrid gillar inte kedjebrev. Tindra Rimpilä och Ingrid Harjunpää i Sundom skola. Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen tindra rimpilä och ingrid harjunpää

Emotionell manipulation

Ju mindre ett barn är desto svårare har är det att avgöra huruvida budskapet i kedjebrevet är verkligt.

- Om det låter för galet för att vara sant är det ett tecken på att du ska prata med någon annan om det innan du reagerar på det, säger Isabella Holm, utvecklingschef på Sällskapet för mediefostran.

Ett kedjebrev är en form av emotionell manipulation där man uppmanas till en handling för att inte bli skadad eller att något hemsk inte ska ske. När denna typ av vidskepelse används är det bra om barnet kan diskutera tillsammans med en vuxen eller en annan trygg person för att inte känna sig ensamt och villrådigt.

Medieläskunnighet

För att förstå och kunna värdera relevansen i ett meddelande använder Holm uttrycket ”medieläskunnighet” som förutsätter en viss nivå av självkännedom.

- Om ett barn upplever ångest och press att svara då det får meddelanden, så då är det ett problem. Och då är det viktigt att barnet har redskap för att veta vad det ska göra, säger Holm.

Holm påpekar att vuxna inte har någon rätt att gå igenom meddelande på barnets telefon. Barnet har rätt till privat kommunikation enligt lagen, och enbart i de fall där man misstänker att barn är utsatt för eller begår något brottsligt har man rätt att kolla deras telefon.

- Det viktigaste är att man talar med barnen mycket även då det inte finns problem och involverar sig i barnets medievardag redan då. Då är sannolikheten mycket större att barnet också berättar då det finns problem, säger Holm.

Isabella Holm på sällskapet för mediefostran rf.
- Det kan vara en utmaning för barn att se kedjebrev i rätt ljus, säger Isabella Holm. Isabella Holm på sällskapet för mediefostran rf. Bild: Riikka Malin/mediakasvatusseura ry 2015 mediakasvatusseura ry 2015

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP