Hoppa till huvudinnehåll

Slutspurt i FM-ligan – tre strider att hålla reda på

HIFK spelar ishockey i Ligan.
HIFK har spelat lite bättre på sistone, men hur långt räcker det? HIFK spelar ishockey i Ligan. Bild: Matti Raivio/All Over Press Helsingfors IFK (ishockey),FM-ligan i ishockey,ishockey

Tappara har redan säkrat segern i grundserien medan SaiPa och Sport garanterat blir utanför slutspelet. Med 3-4 matcher kvar att spela har de flesta ligalagen fortfarande mycket att spela för.

Strid nummer 1: Vad blir ordningen efter överlägsna Tappara?

TPS, KalPa och JYP gör upp om placeringarna 2, 3 och 4 i Ligan. För tillfället är det fördel TPS som ligger tvåa i tabellen med 106 poäng på 56 matcher. KalPa har likväl fyra matcher kvar att spela men har 104 poäng. JYP har bara tre matcher kvar och ligger på 103 poäng.

TPS har tre bortamatcher – mot Pelicans, Kärpät och SaiPa – och avslutar hemma kommande måndag med match mot Ässät. KalPa har likväl tre bortamatcher och en hemmamatch. Motståndare: Sport, Ässät, Sport och Lukko. JYP möter i sina tre återstående matcher Jukurit borta, KooKoo hemma och HIFK borta.

Trots att JYP är ett formstarkt lag som samlat poäng i 12 av sina 13 senaste matcher tror undertecknad att JYP inte tar sig förbi sina motståndare från Åbo och Kuopio. TPS motstånd är inte alltför svårt medan KalPa har en förhållandevis lätt slutspurt med tre matcher mot lag som inte har något annat än ära att spela för.

Hur går det? KalPa tar poäng i alla fyra matcher – det kommer allt mellan en och tre poäng per match – och klättrar förbi TPS. Åboklubben faller ett pinnhål till trea med två segrar och två förluster. JYP tar ett par segrar men tiden tar slut: Jyväskyläklubben inleder slutspelet från fjärde plats.

Strid nummer 2: Vilket lag blir sexa och får en direkt plats till slutspelet?

Ässät, Pelicans, Kärpät och HIFK är inblandade i en fight om den sjätte och sista direkta slutspelsplatsen. För tillfället fördel Ässät som har 87 poäng på 57 matcher. Pelicans har dock allt i egna händer med 85 poäng på 56 matcher. Kärpät ligger på 84 poäng med tre matcher kvar att spela medan HIFK har 83 poäng med tre matcher kvar på programmet.

Ässät ligger bäst till men har det svåraste programmet: KalPa hemma, HIFK borta och TPS borta. Pelicans möter TPS hemma, Tappara borta, Kärpät hemma och Jukurit borta – ingen lätt slutspurt där heller. Kärpäts motståndare lystrar till namnen HPK borta, TPS hemma och Pelicans borta. Svårt där också. HIFK:s motstånd kanske det på förhand lättaste med Lukko borta, Ässät hemma och JYP hemma.

Hur går det? Väldigt svårt att säga men skulle sätta slantarna på Lahtisgänget Pelicans, som ror i land det hela tack vare en match mera på programmet. Trots att de övriga klubbarna enligt detta scenario blir utanför topp-6 tar det spännande inte slut där: lagen som slutar på placeringarna 7-10 möter varandra i slutspelets första omgång. HIFK-Ässät på lördag avgör mycket, eller eventuellt ingenting. Det här är ett riktigt getingbo vilket är enbart positivt. Tippar att Ässät klarar av att hålla sjundeplatsen medan HIFK går om Kärpät och slutar på åttonde plats. Kärpät blir nia.

Strid nummer 3: Vilket lag tar den sista slutspelsplatsen?

Ilves har gjort det mesta rätt på sistone och tagit poäng i sju av de åtta senaste matcherna. När andra klubbar, så som Sport och Lukko som ännu för några veckor sedan på allvar var inblandade i striden om de sista slutspelsbiljetterna, inte presterat lika bra, har Tammerforsklubben seglat upp på tionde plats och naglat sig fast vid den sista slutspelsplatsen. Marginalen ner till tabellelvan Jukurit är tre poäng när bägge lagen har tre matcher kvar att spela. Tabelltolvan Lukko har ännu teoretiska chanser att avancera men de är enbart teoretiska: Raumoklubben ligger nio poäng efter Ilves men har fyra matcher kvar på slutspurten.

Hur går det? Ilves möter KooKoo borta, Lukko hemma och Sport borta – bättre motståndare sett med tammerforsiska glasögon får man leta efter. 9 poäng är inte omöjligt, tvärtom är det rentav sannolikt. Liganykomlingen Jukurit faller med stövlarna på: JYP hemma, Lukko borta och Pelicans hemma renderar nog i några poäng med Ilves drar ifrån. Lukko spelar med kniven mot strupen men tvingas hela tiden följa med hur Ilves klarar sig. Lukko kan besegra HIFK på tisdagskvällen och Jukurit på torsdag men formstarka Ilves borta på lördag blir tungt (och med stor sannolikhet är det hela redan över i det skedet). KalPa hemma i grundseriens sista omgång kan komma att bli en riktigt tråkig tillställning för Raumoklubbens fans. Ilves spelar playoffs, för de övriga lagen startar sommarlovet på måndag kväll.

Hur går det sedan?

Enligt detta scenario inleds slutspelet med följande matchpar: Ässät-Ilves och HIFK-Kärpät. Av de två lag som avancerar till andra omgången möter det som placerade sig lägre i grundserien Tappara, medan det som låg högre i grundserien får ta sig an (enligt scenariot) KalPa. Tippning: Ilves överraskar Ässät och HIFK fäller Kärpät vilket skulle leda till att det "riktiga" slutspelet inleds med följande matchpar:

Tappara-Ilves
KalPa-HIFK
TPS-Pelicans
JYP-HPK

Men det här är som sagt bara spekulationer. Måndagen den 13 mars spelas Ligans sista omgång; då vet vi mera!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport