Hoppa till huvudinnehåll

Snöfattig kust ställer till det för vilträkningen

Hjortspår i snö
Arkivbild. Hjortspår i snö Bild: Yle/Stefan Härus spår,spår i snön

Räknandet av vilt är kraftigt försenat i Österbotten i år. Det har helt enkelt inte gått att räkna spår eftersom det funnits allt för lite snö. Jaktchef Stefan Pellas vid Kustösterbottens viltcentral hoppas att den tilläggstid man fått för räknandet ska räcka till.

- Det har varit svårt eftersom vi inte har haft snö och nu väntar vi på att inventera vilttrianglarna. Men det är ganska krävande för man måste vänta ett par dagar efter att det har snöat före man går ut och börjar räkna spåren, säger Pellas.

En vilttriangel har en omkrets på tolv kilometer. Varje ben i triangeln är fyra kilometer lång. Det är alltså inom den här triangeln som man räknar spåren för att få en uppfattning om hur mycket och vilka typer av djur som rör sig på området i fråga.

I hela landet finns det 800 vilttrianglar och i kustösterbotten från Karleby i norr till Kristinestad i söder finns det 24 trianglar som inventeras regelbundet.

- På vinterräkningen går man och räknar alla däggdjursspår som går över märkta triangelrutten. Dessutom märker man i på kartan vilka skogsfåglar man ser. Man ser trenderna när det gäller antalet olika djur.

Stefan Pellas.
Stefan Pellas kollar efter spår. Stefan Pellas. Bild: Yle/ Sonja Rundt stefan pellas

Räknandet till nytta för jakten

I allmänhet sker inventeringen av vilt från mitten av januari till slutet av februari. Men i år har Naturresursinstitutet förlängt inventeringstiden till mitten av mars.

- Jag hoppas på lite mera snö. Några trianglar har blivit räknade. Det verkar som att det kanske skulle kunna komma någon snöflinga ännu mot slutet av veckan. Bara det inte blir varmt då igen.

De uppgifter man får om mängden vilt som rör sig i skogen har man nytta av både på nationell nivå och inom jaktklubbarna. På basen av uppgifterna vet man om det finns skäl att öka eller minska på jakten av något specifikt vilt.

- Man räknar alla stora rovdjur, harar, rävar, uttrar, mindre hjortdjur och älgspår och för in dem på kartan. Också på djur som man inte jagar.

Mera snö på önskelistan

Det finns också andra inventeringssystem för älg. Under älgjakten gör man en uppskattning om hur många älgar som finns. Också från luften gör man viltinventeringar.

På det sättet räknar man bland annat sälar. Vissa jaktföreningar gör också inventeringar på älg från luften och jämför det materialet med det man uppskattat under älgjakten.

Nu hoppas man alltså på mera snö fram till den 15 mars för att få inventeringen gjord.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten