Hoppa till huvudinnehåll

Unga pessimister räddar världen

En man i kostym som skymmer sitt ansikte med en tavla föreställande ett ledset ansikte.
Hur ser du på världens framtid? Tror du att du kan påverka den? En man i kostym som skymmer sitt ansikte med en tavla föreställande ett ledset ansikte. Bild: All Over Press/Igor Stevanovic/Alamy Pessimism,framtid,företagsledare,miner,känslor,depression,bipolär sjukdom,missnöje,entreprenörskap,affärsmän,pessimist

Unga tror på sig själva men inte på framtiden – betyder det här att vi går en mörk framtid till mötes? Inte om vi får tro futuristen Niko Herlin.

- Jag är optimist och en sak som hjälper mig att tro på framtiden är faktiskt ungdomen. Jag ser att de helt klart har en positiv tro på sig själva, och det ger mig hopp om att det är möjligt att skapa en positiv framtid, säger Niko Herlin från Great minds när vi frågar hur han ser på vår framtid.

Niko Herlin i studion.
Niko Herlin tror, inte bara på sin egen framtid, utan också på världens. Niko Herlin i studion. Bild: Yle/Marie Söderman futurist

Niko tror att det är den äldre befolkningens prat samt medierna som ger en bild av att det inte går så bra för världen just nu.

- När man ser på världens framtid så ser man på den utifrån och då påverkas man mycket av nyheterna. Tyvärr tycker nyheterna om att överdriva det negativa, så jag tror pessimismen kommer därifrån.

Att tro på sig själv men ändå inte tro att man kan göra världen bättre – kan det vara negativt?

- Det kan ha med ung ålder att göra, men det är klart att jag som futurist starkt tror på att vi själva påverkar den framtid som kommer. Vi skapar själva vår framtid – speciellt ungdomen, säger Nils.

Men att de unga tror på sig själva är också en positiv signal för att världen kanske ändå går mot ett bättre håll – när de väl får påverka.

Bra att vara lite cynisk?

Unga hoppas att jämställdheten och miljöns tillstånd förbättras, men tror samtidigt inte riktigt att det kommer att hända. Man är helt enkelt lite cynisk. Är det här då en bra eller dålig grej? Både och, tycker Nils.

- Jag är inte så oroad eftersom man ändå tror på sig själv. Men det är klart, att vara cynisk är inte en bra förutsättning för att förändra saker, säger han.

Men visst kan det också vara bra att vara lite cynisk och tänka negativt. Det kan till exempel göra att man kämpar mer för att förändra saker och ting.

- I och med att man ändå tror på sig själv så kan man tänka att om världen ser ut att gå åt det sämre hållet, så ska jag förändra det och påverka samhället så att världen blir bättre.

Måste ta fram det positiva

För att förändra ungas syn på framtiden är det viktigt att också de positiva historierna lyfts upp.

- Det finns saker som går åt det bättre hållet. Världen i dag ser på riktigt bättre ut än den gjorde tidigare. Jag menar inte att man ska vara naiv och tro att allt är bra – klart det finns saker som inte är det och som är värda att påpeka, men vi ska också lyfta upp det som är positivt, säger Niko.

Tror du på världens och Finlands framtid? Kommentera gärna!