Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Nordisk batterifabrik kan placeras i Karleby

Karleby centrum.
Arkivbild från Karleby. Karleby centrum. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist. chydenia

Energibolaget Northvolt i Sverige vill bygga en batterifabrik någonstans i Norden. Placeringsorten kan bli Karleby, skriver Vasabladet.

Northvolt vill skapa en ny basindustri i Norden. Vd Peter Carlsson säger till Vasabladet att de som bäst håller på och bygger upp hela projektet. Nästa steg blir att välja en primär ort för etableringen av fabriken.

Just nu undersöker man elva svenska orter som möjlig placeringsort för fabriken. Men två finländska placeringsorter finns också med. En av dem är Karleby.

Jonne Sandberg, utvecklingschef i Karleby, säger till Vasabladet att de fått en förfrågan från Northvolt men att han inte kan berätta mer.

Batterifabriken som man vill bygga skapar 3 000 direkta jobb, kring fabriken kan 10 000 jobb uppstå. Fabriken kommer att vara omkring 50 hektar stor och kosta 3,8 miljarder euro.

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten