Hoppa till huvudinnehåll

Vit noshörning dödad på zoo - tjuvjägare sågade av hornen

En noshörning med sitt horn i närbild.
En noshörning på zoo i Schwerin i Tyskland 2016 En noshörning med sitt horn i närbild. Bild: EPA/JENS BUETTNER Noshörningar,horn,noshörningshorn

Tjuvjägare har brutit sig in på Thoiry zoo nära Paris, skjutit ihjäl noshörningen Vince och sågat av hans horn. Det är antagligen första gången som en noshörning i fångenskap blir attackerad i Europa.

Brottet skedde under natten mellan måndag och tisdag. Den fyraåriga noshörningen Vince hittades död på tisdag morgon med tre kulor i skallen.

Ett horn var avsågat medan det andra var till hälften avsågat, sannolikt med en motorsåg. Enligt polisen kan hornet vara värt 30 000-40 000 euro.

Två noshörningar på en gräsmatta på Thoiry zoo nära Paris år 2002.
Noshörningar på Thoiry zoo nära Paris år 2002. Två noshörningar på en gräsmatta på Thoiry zoo nära Paris år 2002. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Martin Bureau Noshörningar

Trots att Thoiry zoo är övervakat med kameror och fem medarbetare bor på området hade ingen lagt märke till tjuvarna.

Hornen eftertraktade på svarta marknaden

Ett noshörningshorn i en hand.
Ett noshörningshorn i en hand. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT Noshörningar,noshörningshorn

Vinces art, vit noshörning, har tidigare varit hotad delvis på grund av tjuvjakt.

Tack vare lyckade skyddsprojekt i Afrikas södra och mellersta delar har vitnoshörningen återhämtat sig. Läget har ändå försämrats i och med nya vågor av tjuvjakt.

Noshörningshorn på rad.
Myndigheterna i Hongkong avslöjade en stor smuggellast med noshörningshorn, elfenben och leopardhudar värd fyra miljoner euro år 2013. Noshörningshorn på rad. Bild: EPA/ALEX HOFFORD Noshörningar,horn,tjuvskytte,tjuvjakt

Efterfrågan på noshörningshorn är störst i Kina och Vietnam där hornet används vid tillverkning av en traditionell medicin och som potensmedel.

Enligt Thoiry zoo kostade ett kilo noshörningshorn ungefär 51 000 euro på svarta marknaden år 2015.

Internationell handel med noshörningshorn är förbjuden enligt en överenskommelse i FN.

Två noshörningar fotade bakifrån.
Två noshörninger på zoo i Schwerin i Tyskland 2016. Två noshörningar fotade bakifrån. Bild: EPA/JENS BUETTNER Noshörningar
 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes