Hoppa till huvudinnehåll

Akilles eller Veiterä? Yle sänder bandyfinalen på lördag

I fjol föll Borgå Akilles med uddamålet i Helsingfors, men i år är allting bäddat för en efterlängtad guldfest på hemmaplan. Yle visar lördagens bandyligafinal mellan Akilles och Veiterä direkt i Yle TV2.

I Borgå förbereder man sig redan frenetiskt för en grönvit fest, som faktiskt kommer igång redan på fredag med diverse aktiviteter. Man kommer bland annat att resa ett festtält och bygga en extra läktare med plats för 1 500 åskådare.

Akilles som vann grundserien vek sig en plats i lördagens final genom att besegra JPS i den avgörande semifinalen med 5–3.

Hur går det i finalen?

Guld till Akilles! Första sen 1985!
91.4% (191 röster)
Guld till Veiterä! Första sen 1980!
8.6% (18 röster)
Antal avgivna röster: 209

Förra gången det spelades bandyfinal i Borgå var 1981. Då vann Akilles över OLS från Uleåborg med 5–1. Följande dag vann OLS hemma med 3–0 i den andra finaldelen men Akilles tog mästartiteln med 5–4 sammanlagt.

Akilles spelade i final också 1985, då på neutral plan i Seinäjoki mot Veitsiluodon Vastus från Kemi. Den finalmatchen vann Akilles med 5–0.

För ett år sedan spelade Akilles också i final, då mot Botnia från Helsingfors. Akilles förlorade den gången finalmatchen på bortaplan i Åggelby med siffrorna 2–3.

Möter Veiterä

Det är Veiterä från Villmanstrand som står för motståndet i lördagens final. Veiterä slog i sin tur Kampparit med 3–2 i matcher för att vika sig en plats i lördagens match.

Drabbningen och sändningen i Yle TV2 och på Yle Arenan kör igång klockan 18.00.

Alf Strömberg refererar matchen på svenska.

Värt att notera är också att Kampparit och JPS gör upp om bronset i S:t Michel på torsdagskvällen.

Final, bandyligan

  • lördag 11 mars, Akilles (Borgå)–Veiterä (Villmanstrand) kl 18.00–20.00

Artikeln uppdaterad 11.3. kl. 14.29: Matchstart först klockan 18 på grund av sol och värme.