Hoppa till huvudinnehåll

En miljon i böter för Nordea - prickas för investeringsråd till äldre

Blå Nordea-logga på kvällen.
Blå Nordea-logga på kvällen. Bild: Yle/Ghadi Boustani Nordea,banker,natt,kväll

Dåliga investeringsråd blir dyra för fyra finansbolag. Den hårdaste smällen tar Nordea som får miljonböter och en offentlig varning av Finansinspektionen för sin rådgivning till över 70-år gamla amatörinvesterare.

Förutom Nordea bötfälls och varnas också Helsingforsnejdens Andelsbank, bankfirman Alexandria och Investum Ab. Finansinspektionen granskade bolagens investeringsrådgivning åren 2015-2016.

Finansinspektionens bötfällde fyra bolag

  • Nordea Banks filial i Finland: påföljdsavgift på 1 000 000 euro och offentlig varning.
  • Helsingforsnejdens Andelsbank: påföljdsavgift på 400 000 euro och offentlig varning.
  • Alexandria Bankfirma: påföljdsavgift på 90 000 euro och offentlig varning.
  • Investium Ab: påföljdsavgift på 20 000 euro och offentlig varning.

Finansinspektionens beslut har ännu inte vunnit laga kraft. Bolagen har en månad på sig att överklaga utslaget till marknadsdomstolen.

Härvan började nystas upp då Nordea rådde en 90 år gammal kund att sälja sin aktieportfölj, och i stället placera pengarna via bankens investeringsinstrument, rapporterar Helsingin Sanomat.

90-åringens anhöriga fick nys om det här då kunden fick en skatteräkning på 100 000 euro för försäljningsvinsten på aktierna. Det var en räkning ingen hade väntat sig.

Genom fallet fick Finansinspektionen upp ögonen för placeringsrådgivningen.

Tog inte reda på tillräckligt om kunderna

Inspektionen koncentrerade sin utredning på hur bankerna går till väga då de säljer tjänster som placeringsfonder och strukturerade finansiella instrument till över 70-åringar som inte är professionella investerare.

I utredningen kom det fram många brister. Alla bolagen försummade till exempel sin plikt att ta reda på tillräckligt om kunderna för att försäkra sig om att placeringsrådgivningen faktiskt är lämplig.

- Därtill hade bolagen inte i handlingarna dokumenterat hur utredningsplikten fullgjorts, så att händelseförloppet skulle kunna verifieras i efterhand med hjälp av informationen. Ett av bolagen hade dessutom i sin investeringsrådgivning underlåtit att vidta tillräckliga åtgärder för att identifiera och förebygga intressekonflikter, skriver Finansinspektionen i sitt pressmeddelande. Det bolaget är Nordea.

"Vi har åtgärdat problemen"

Nordea försäkrar att de tar Finansinspektionens klander på fullaste allvar. Granskningen uppdagade brister i till exempel hur Nordea registrerade ärenden som hade avtalats på kundmöten. Rådgivningen var ändå inte ofördelaktig för kunderna och orsakade dem ingen skada, påpekar Nordea.

Såsom Finansinspektionen konstaterade i sin motivering hade Nordea vidtagit åtgärder för att förbättra processen redan före granskningen.― Nordea i sitt pressmeddelande

För Nordeas del gällde Finansinspektionens kritik privatkunder. Rådgivningen av företagskunder är annorlunda, enligt Nordea.

Också Helsingforsnejdens Andelsbank försäkrar att de redan har åtgärdat problemen som Finansinspektionen tar upp. Kunderna tog ingen finansiell skada, påpekar banken.

- Vi beklagar verkligen att vi inte har lyckats följa alla anvisningar. I fortsättningen ska vi se till att liknande fel inte inträffar, säger Jussi Hiltunen som ansvarar för kapitalförvaltningen vid Helsingforsnejdens Andelsbank.

Kopplingar till skatteparadis under lupp

Böterna och varningen från Finansinspektionen är inte första gången Nordea har stått i ett negativt rampljus den senaste tiden. Bankkoncernen grillades nyligen i EU-parlamentet för sina affärer i skatteparadis, en verksamhet som uppdagades i Panamaläckan.

Kopplingarna till skatteparadis fick bland annat många politiska partier i Finland att ta bort sina pengar från den svenska storbanken.

Samtidigt visade Nordea ändå upp ett toppresultat för fjolåret och delade ut rekordstora dividender.

Casper von Koskull
Nordeas koncernchef Casper von Koskull Casper von Koskull Bild: EPA/ Anders Wiklund Casper von Koskull,Nordea