Hoppa till huvudinnehåll

Expert: Wikileaks uppgifter om CIA-spionageprogram kan vara sanna

Smarttelefon
Smarttelefon Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN lg,mobiltelefoner

Uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har spionprogram som kan avlyssna telefoner kan vara trovärdiga. Det säger informationssäkerhetsexperten Markus Lintula vid Cybersäkerhetscentret vid kommunikationsverket.

- Ja nog kan det stämma. De kan nog ha program som man kan installera på smarttelefoner så att man kan avlyssna dem, säger Lintula.

I tisdags offentliggjorde Wikileaks dokument som visar att CIA har åtminstone hundra program samt virus och system som gör det möjligt att avlyssna smarttelefoner. Man har inte kunnat bekräfta att dokumenten är riktiga.

Knappast bara CIA

Markus Lintula tror ändå att uppgifterna stämmer. Han säger ändå att en stor del av CIA:s tekniker kräver fysisk tillgång till en apparat då ett program ska installeras.

- Ett program som kan avlyssna vilken telefon som helst på distans skulle kräva större sårbarhet, och det blir ganska svårt att lyssna på vilken telefon som helst, säger Lintula.

Enligt Lintula är det knappast bara CIA som sysslar med sådan här verksamhet.

- Det är säkert ett stort mål för alla underrättelsetjänster att ha sådana verktyg som de kan använda vid behov så inte skulle jag tro att det är bara CIA som kan göra sådant här, säger Lintula.

CIA avlyssnar inte vem som helst

Den som har köpt en smarttelefon löper enligt Lintula inte någon större risk för att bli avlyssnad. Vanliga finländare behöver alltså inte vara oroliga för att bli avlyssnade.

- Man måste vara ett tydligt mål för den här underrättelsetjänsten för att kunna bli avlyssnad. Jag skulle inte misstänka att CIA håller på och lyssnar på alla telefoner i hela världen, säger Lintula.

Läs mera:

Wikileaks: CIA kan avlyssna smarttelefoner och få tillgång till kameran

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har medel för att avlyssna de vanligaste smarttelefonerna, hävdar Wikileaks, som på tisdagen offentliggjorde omkring 9 000 dokument. CIA har inte tagit ställning till dokumenten eller bekräftat att de är riktiga.