Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk flopp – alla herrar utslagna direkt

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola var långt från sin VM-insats. Då tog han sig till final. Ristomatti Hakola. Bild: All Over Press Ristomatti Hakola

De finländska herråkarna golvades totalt i Drammen. Ingen i den blåvita sprintkvartetten hade något att säga till om i kvartsfinalerna.

Det blev ett finländskt misslyckande i dagens klassiska sprint. Ingen av de fyra herråkarna som hade tagit sig förbi kvalet hade någon chans under finalpasset.

Matias Strandvall, som åkte in som åtta i kvalet, jagade sin första semifinalplats för säsongen. Den jakten blev helt fruktlös.

Strandvall och Anssi Pentsinen hade tufft sällskap i sin kvartsfinal. Bland annat återfanns VM-tvåan Sergej Ustiugov och Petter Northug i heatet.

Pentsinen ledde från spetsen ända till upploppet. Då blåste åkare förbi honom på båda sidorna. Pentsinen slutade femma i heatet och slog bara Strandvall. Strandvall hade en knepig resa och hade inget att hämta på det dryga upploppet i Drammen.

Jylhä såg vissen ut

I följande kvartsfinal fick Martti Jylhä det om möjligt ännu jobbigare. Jylhä gjorde en utmärkt VM-insats i Lahtis och slutade sjua, men här var det kört direkt.

Efter den första klättringen såg Jylhä ut som en golvad boxare och finländaren hade inte någon chans. Jylhä åkte långsamt i mål som siste man i heatet – drygt fjorton sekunder efter Sondre Turvoll Fossli.

Den fjärde finländaren var VM-överraskningen Ristomatti Hakola. Han anförde sin kvartsfinal från spets och ledde halvvägs.

Det var ingen bra taktik. Motståndarna gled förbi Hakola och när man kom in på upploppet var han sist. Hakola plockade ett par placeringar i spurten, men slutade fyra i heatet och tiden var inte tillräckligt bra.

Resultat:

1) Eirik Brandsdal, Norge 2.39,35
2) Johannes Hösflot Klaebo, Norge + 2,55
3) Sergej Ustiugov, Ryssland + 3,28
4) Petter Northug, Norge + 4,50
5) Pål Golberg, Norge + 5,99
6) Sondre Turvoll Fossli, Norge + 12,42
---
15) Ristomatti Hakola, Finland
22) Martti Jylhä, Finland
24) Anssi Pentsinen, Finland
25) Matias Strandvall, Finland