Hoppa till huvudinnehåll

Finnair erbjuder ombokning inför eventuella strejker på fredag

Finnairs flygplan.
Finnairs flygplan. flygbolag

Parterna i den pågående flygkonflikten förhandlade på onsdag men riksförlikningsman Minna Helle säger att parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Det är Luftfartsunionen IAU och arbetsgivarförbundet Palta som inte kan komma överens.

Om parterna inte kan enas före fredag blir det nya strejker och stödstrejker i flygtrafiken mellan klockan 15 och 19 på fredag.

Tiotals flyg påverkas om arbetskonflikten blir av, meddelar Finnair. Finnair flyger sammanlagt omkring 90 turer under den tid som strejken och stödstrejkerna pågår.

Möjligt att byta resdag

Om strejken blir av kommer Finnair att bli tvunget att inhibera tiotals flyg. Bolaget ger passagerarna möjligheten att byta resdag så att de som har bokat en resa för fredag får flyga en annan dag i stället.

Det har varslats om arbetsnedläggelse också den 14 och 17 mars, och Finnair ger samma möjlighet att byta resdag också för de passagerare som har biljetter till de dagarna.

Servering och bagagehantering påverkas

Strejkerna påverkar också serveringen ombord. På inrikesflygen kommer man att servera bara vatten, och på flygen till Europa vatten och semla.

Det väntas också problem med bagagehanteringen. Finnair rekommenderar att kunderna, om möjligt, tar med sig bara handbagage.

Kunderna kan ta kontakt med Finnair via telefon 09 818 0800 och via sociala medier på @FinnairHelps på Twitter eller Finnair på Facebook.

Uppgifter om strejkläget får du på Riksförlikningsmannens byrås hemsida.