Hoppa till huvudinnehåll

Flera obundna kandidater på listorna i Lovisa

Valstämpel.
Valstämpel. Bild: Yle kommunalval

Centern i Lovisa har flera obundna kandidater än kandidater med partibok i vårens kommunalval. Också andra partier har obundna kandidater.

Centerns sits beror mycket på sprittringen inom Samlingspartiet i Lovisa. Tidigare samlingspartister med Kari Hagfors i spetsen ställer upp som obundna på Centerns lista.

Svenska folkpartiet har två obundna kandidater och Sannfinländarna har tre. Socialdemokraterna och Vänstern har däremot inga obundna som ställer upp i valet.

Centern samlar ex-samlingspartister

Antti Hovi fungerar som valombud för Centern i Lovisa. Han ser inget problem med att nio av sammanlagt fjorton av partiets kommunalvalskandidater i Lovisa är obundna.

Hovi ser det som ett positivt tecken att partiet för en sådan linje att också partipolitiskt obundna kan förena sig med den. Enligt honom är många av de obundna helt nya i politiken.

- Det är helt okej att komma med som obunden och senare ansöka om medlemskap i partiet om det känns så.

Valstämpeln, inför riksdagsvalet 2015.
Valstämpeln, inför riksdagsvalet 2015. Bild: Yle/Jonas Blomqvist riksdagsvalet 2015

Centern har också fått med tre kandidater som har lämnat Samlingspartiet.

- Inte är det en helt lätt sak att byta parti, men jag har inte någonting emot det. På kommunal nivå spelar det inte så stor roll vilket parti man representerar.

Antti Hovi ser fram emot samarbetet med de tidigare samlingspartisterna och säger att valarbetet har kommit bra i gång.

- Det är betydligt aktivare än i senaste kommunalval.

Av SFP:s 41 kandidater är två obundna

Svenska folkpartiet har två obundna kandidater på sina listor: Mia Aitokari och Kristian Willner. Det är kandidater som inte tidigare har ställt upp i kommunalvalet.

Partiets valombud Roger Turku säger sig inte ha någonting emot att ha obundna kandidater på partiets listor, men någon styrelseplats blir det knappast för dem.

- Trots att man kan få många röster som obunden kan det bli svårt att bli SFP:s kandidat i stadsstyrelsen. Den risken tar man.

Så här ser det ut inne i ett valbås, en lista över kandidaterna, en penna och instruktioner för hur siffrorna ska skrivas på röstsedeln.
Så här ser det ut inne i ett valbås, en lista över kandidaterna, en penna och instruktioner för hur siffrorna ska skrivas på röstsedeln. Bild: Yle / Pia Santonen valbås

Turku poängterar att det här är någonting som han har underrättat de obundna kandidaterna om. Han säger att de i det här skedet av sina politiska karriärer inte ens är intresserade av en styrelseplats.

Turku gissar att kandidaterna föredrar att vara obundna för att bättre locka finskspråkiga och tvåspråkiga väljare.

Obundna kandidater är inte på samma sätt bundna till att följa gruppbeslut i fullmäktige. Det här ser Turku inte som ett problem.

- Vi har ytterst sällan gruppbeslut, kanske då det gäller svenska frågor eller skolor.

Sannfinländarna har också obundna med

Sannfinländarna har tre obundna kandidater av sammanlagt sexton på sin lista. Partiets valombud i Lovisa är Veli-Matti Mettinen.

Sannfinländarna har också tidigare haft obundna på sina listor. Mettinen ser det inte som något problem.

- De vill bara av någon orsak inte vara medlemmar i partiets huvudorganisation.

Enligt Mettinen har de personer som ställer upp som obundna för Sannfinländarna i Lovisa också tidigare varit med i verksamheten och är bekanta för partiets medlemmar.

Om det blir två som har fått ungefär lika många röster och tävlar om en styrelseplats så är det enligt Mettinen nog en fördel att inte vara en obunden kandidat.

- Men det är nog ytterst långsökt att tänka sig att det kunde gå på det sättet, tillägger han.