Hoppa till huvudinnehåll

Flera vill köpa Merventos vindmölla

Vindkraftverk i Sundom, Vasa.
Vindkraftverk i Sundom, Vasa. Vindkraftverk i Sundom, Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist vindenergi

Det finns flera som är intresserade att köpa testvindmöllan i Sundom i Vasa. Wasa Wind som äger möllan gick i konkurs i slutet av oktober.

Wasa Wind var dotterbolag till Mervento, som i sin tur gick i konkurs i början av oktober. Mervento ägde IP-rättigheter till och patenten på testvindmöllan medan Wasa Wind ägde själva möllan.

Nu har försäljningen kommit så långt att man kommer att skriva på alla papper under våren. Konkursboförvaltaren Kirsi Hägglund vågar inte säga att allt är klart redan inom mars månad.

- Diskussionerna pågår ännu. Jag är ganska säker att vi kommer att lyckas med försäljningen. Men det är klart, hundra procent säker kan man vara först när man har pengar på kontot.

Hägglund vill i det här skedet inte berätta vilken köpesumman är.

Köparen finns inom vindkraftbranschen

Det har rört sig om köpare som bara velat köpa möllan, de som bara velat köpa patenten och de som velat köpa hela paketet. Hägglund säger att möllan är oanvändbar så länge man inte har tillgång till Merventos information om möllan.

Hägglund säger att de haft flera intressenter på möllan, hon vill inte säga exakt hur många men de rör sig om omkring fem. Hon hade gärna sett att de hade varit fler.

- Men mängden köpare är inte viktig, det viktiga är vad de erbjuder, säger Hägglund.

Vad är det för typ av köpare?

- Det är större företag som är inom vindkraftsbranschen eller energibranschen. Det är främst utländska företag. Jag har också haft kontakt med finländare men de har inte kommit så långt.