Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen ser allvarligt på planerad "rensning" av asylsökande

Demonstrerande asylsökande på Järnvägstorget i Helsingfors har satt upp ett par tält och banderoller.
Asylsökande har nu i snart tre veckor protesterat mot Finlands flyktingpolitik på Järnvägstorget i Helsingfors. Demonstrerande asylsökande på Järnvägstorget i Helsingfors har satt upp ett par tält och banderoller. Bild: Marianne Sundholm / Yle demonstrationer,Järnvägstorget, Helsingfors stad,asylsökande,Helsingfors

Polisen ser allvarligt på hoten mot asylsökande med anledning av evenemanget "Rensning" på lördagseftermiddagen på Järnvägstorget i Helsingfors. En motdemonstration i form av en stödkonsert ordnas samtidigt.

En gruppering som kallar sig "Finlands nationalister" står som arrangör för evenemanget men också nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen marknadsför evenemanget på sin webbplats. Grupperingen skriver på evenemangets Facebooksida att om demonstrationslägret med asylsökande inte är borta från Järnvägstorget på fredag kommer man att ta sig till torget på lördag och berätta vad man tycker om personer som vistas olagligt i landet. Evenemanget kallas för "Puhdistus", på svenska "Rensning".

I över tre veckor har asylsökande, främst från Irak och Afghanistan demonstrerat i centrum av Helsingfors mot Finlands flyktingpolitik och mot att de inte får stanna i landet. Först var demonstrantlägret en knapp vecka vid Kiasma och efter det har demonstranterna funnits på Järnvägstorget. Samtidigt har invandringskritiska Suomi ensin-rörelsen haft en motdemonstration.

Polisen: Vi finns på plats i större utsträckning än normalt

Överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen säger att polisen ser allvarligt på hoten på nätet mot asylsökande.

- När hot framförs tar vi dem på allvar. Vi kommer att finnas på plats på lördag i större utsträckning än normalt, säger Taponen till Yle Uutiset.

Polisen gör en bedömning av hotbilden under slutet av veckan men vill inte avslöja vad man förbereder sig på. Taponen säger inte om polisen förbereder sig på en stor grupp människor, på att det kommer personer från utlandet eller på hot om våld.

- Det är onödigt att bedöma närmare i det här skedet. Vi följer med situationen men jag berättar inte vad vi baserar vår uppskattning om hotnivån på, säger Taponen.

Enligt evenemangets Facebooksida är över 280 personer på väg.

Över 400 på väg på stödkonserten

Arrangörerna till rensningsevenemanget tycker alltså att lägret ska försvinna från Järnvägstorget senaste på fredag men polisen har inte några planer på att avsluta asylsökandenas demonstration.

- Vi talar om en demonstration, inte om ett läger. Det är en demonstration och vi behandlar det som ett allmänt möte i enlighet med möteslagen. I lagen finns inget omnämnt om hur länge en demonstration får pågå. Polisen blandar sig inte i om inte den allmänna ordningen och säkerheten störs på ett orimligt sätt. Nu har båda demonstrationerna förlöpt inom rimlighetens gränser, säger Taponen.

En motdemonstration och stödkonsert, "Rätt att leva", ordnas samtidigt på Järnvägstorget. Enligt evenemangets Facebooksida är över 420 personer på väg.

Stödkonserten ordnas av privatpersoner och av Järnvägstorgets Ispark. Konserten ordnas för asylsökande och för mänsklighet och tanken är inte att skapa motsättningar.