Hoppa till huvudinnehåll

Karleby redo att ta emot batterifabrik

Storindustriområdet i Karleby.
Arkivbild. Storindustriområdet i Karleby. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist. storindustri,Yxpila,storindustriområde

Ett tiotal orter i Finland, bland dem Karleby, har fått en förfrågan via Invest in Finland om intresset för och möjligheterna att ta emot en etablering av en svensk batterifabrik.

Invest in Finland är en statlig finsk organisation som lyder under Finpro och har till uppgift att befrämja bland annat industrietableringar i Finland. Karleby stad hör till de orter som är intresserade.

Det svenska företaget Northvolt presenterade på tisdagen sina planer på att skapa en nordisk batterindustri. Planerna går ut på att slå fast etableringsorten redan till sommaren och 2020 skall produktionen vara igång i Norden.

Invest in Finland kontaktade Northvolt i Sverige i början av det här året och inledde ett samarbete. Invest in Finland skickade ut förfrågningar till ett tiotal orter i Finland för att utröna intresset för en batterifabrik.

- De flesta orter som vi skickat ut förfrågan till ligger vid kusten i Finland men det finns också andra orter i inlandet, säger projektchef Teuvo Heikkinen vid Invest in Finland.

- De flesta orter har svarat på vår förfrågan och materialet har skickats vidare till svenska Northvolt.

Storindustriområdet i Karleby kan ta emot batterifabriken

Det utrymme som krävs för fabriken är 50 hektar stort och i Karleby finns färdigt planerade utrymmen.

- Karleby storindustriområde har 70 hektar färdigt planerad mark för tung, kemisk industri. Där finns el, vatten, värme, ånga, olika säkerhetstjänster, säger utvecklingschef Jonne Sandberg i Karleby.

- Vi har utvecklat storindustriområdet i tio år och vi har ett plug-and play system med färdiga faciliteter.

Inga besked om en short-list

Utvecklingschef Jonne Sandberg i Karleby säger att han inte vet vem som hittat på att Karleby skulle finnas med på Northvolts lista över möjliga etableringsorter.

- Vi har bara svarat på Invest in Finlands förfrågan, jag har ingenting som tyder på att nånting är säkert i det här skedet.

Läs också