Hoppa till huvudinnehåll

Nederländerna förberett på utländsk inblandning i parlamentsvalet

Partiledarna i Nederländerna i tv-debatt
De nederländska partiledarna i tv-debatt Partiledarna i Nederländerna i tv-debatt Bild: EPA Nederländerna

Falska nyheter och interternettroll blir ett allt större problem i valkampanjer runt om i världen. Efter rapporter om att Ryssland försökte påverka presidentvalet i USA ifjol har experter varnat för att ryska troll och hackare försöker påverka resultatet i flera viktiga val i de europeiska länderna i år.

Nederländerna väljer nytt parlament nästa vecka. Där har myndigheterna bestämt att alla röster för säkerhets skull ska räknas för hand.

- Det är inte för att vi specifikt skulle vara rädda för rysk inblandning i valet, säger Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag.

Han är specialist på Ryssland.

- Men vi är rädda för att någon ska få tillgång till rösträkningsdatorerna. Eftersom vi inte kan utesluta det så räknas rösterna för hand.

Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag
Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Nederländerna,nederländerna

När nederländarna på onsdagen den 15 mars går till valurnorna gör de alltså sina val med papper och penna. Rösterna förs över på papper hela vägen till myndigheterna och frivilliga räknar rösterna för hand.

Enligt den nederländska underrättelsetjänsten har ryska, kinesiska och iranska hackare under det senaste halvåret gjort hundratals försökt att ta sig in i den nederländska regeringens datorer.

Speciellt Ryssland har enligt underrättelsetjänsten försökt komma över konfidentiella regeringsdokument.

Valreklam i Haag
Valreklam i Haag Valreklam i Haag Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Nederländerna

Inga bevis för rysk inblandning i valet

Än så länge finns det ändå inga bevis för att Ryssland skulle ha blandat sig i den nederländska valkampanjen, säger Sijbren de Jong, strategisk analytiker vid Centret för strategiska studier i Haag.

-Det nederländska valet är förstås inte lika viktigt som förbundsdagsvalet i Tyskland och presidentvalet i Frankrike. Där står mera på spel internationellt när det gäller till exempel sanktioner mot Ryssland.

Men valet i Nederländerna är inte ointressant för ryssarna, främst på grund av Geert Wilders som leder det islamfientliga Frihetspartiet. Partiet har redan länge lett opinionsundersökningarna och kan bli det största i valet.

- Frihetspartiet och Wilders har en anti EU-agenda. Det spelar Ryssland i händerna och är destruktivt för ordningen i Europa, säger Sijbren de Jong.

Geert Wilders på presskonferens i Haag.
Frihetspartiets ledare Geert Wilders Geert Wilders på presskonferens i Haag. Bild: EPA / Valerie Kuypers wilders

Falska nyheter inverkade på folkomröstning om Ukraina

Att det finns fog att oroa sig för inblandning och falska nyheter i det nederländska parlamentsvalet visar den folkomröstning om ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina som ordnades i Nederländerna ifjol.

Det anses allmänt att en majoritet av de röstberättigade röstade mot samarbetsavtalet på grund av falska nyheter som pumpades ut om Ukraina.

- En stor del av de argument som nej-sidan kom med lät ordagrant som Kremls Ukrainaretorik, säger Sijbren de Jong. Att de ukrainska ledarna är fascister, korrupta och så vidare.

Det är ändå oklart om Ryssland låg bakom, men det finns alltså en stark misstanke om det.

Men det är inte bara utländsk inblandning i val som är ett problem. Också nederländska partier gör sig skyldiga till falska nyheter.

I februari blev Frihetspartiets Geert Wilders fast för att ha twittrat en fotoshoppad bild av partiledaren Alexander Pechtold från socialliberala D66 där han demonstrerade för bland annat sharialag i Nederländerna med Hamas-anhängare.

Och invandrarpartiet Denk har beskyllts för att använda sig av internettroll för att attackera människor som kritiserar partiet.

Lättare sprida desinformation

Sociala medier har gjort det lättare att sprida desinformation. Och de har blivit ett mäktigt vapen på både gott och ont i valkampanjer.

sociala mediebolags logor med smarttelefonanvändande flicka i backgrunden
sociala mediebolags logor med smarttelefonanvändande flicka i backgrunden Bild: Yle/Linus Lång jodel

Aldrig tidigare har de politiska partierna i Nederländerna använt sig så mycket av sociala medier som inför parlamentsvalet nästa vecka.

- Användningen av sociala medier har blivit mer professionell, säger biträdande professor Niels Spierings som forskar i sociala medier i nederländsk politik vid Radboud-universitetet i Nijmegen. Redan i det föregående valet år 2012 var Twitter ett viktigt redskap men det nya nu är att partierna använder Facebook för att kommunicera direkt med väljare och publicera videoklipp.

- Nuförtiden har alla partier en professionell social media manager som jobbar enbart med att marknadsföra partiet på sociala medier.

Många partier har också kampanjteam vars enda uppgift är att ge en positiv bild av partiet på Facebook, Twitter och andra sociala medier.

Trots den flitiga användningen av sociala medier i holländsk politik är falska nyheter och internettroll ändå ett mycket mindre problem i Nederländerna än i till exempel i USA säger Niels Spierings vid Radboud-universitetet i Nijmegen.

Niels Spierings vid Radboud-universitetet i Nijmegen
Niels Spierings vid Radboud-universitetet i Nijmegen Niels Spierings vid Radboud-universitetet i Nijmegen Bild: Niels Spierings Nederländerna,niels spierings

Hur mycket kan då sociala medier inverka på val?

- Det är den stora frågan, säger Niels Sperings. Det är så gott som omöjligt att veta vilken inverkan sociala medier har. Men vi vet att sociala medier kan hjälpa till att mobilisera väljare. Till exempel dem som är osäkra på hur de ska rösta.

- Ett som är säkert är att om man inte syns och får fram sitt budskap i de traditionella medierna och på sociala medier så vinner man inte, säger Niels Spierings.