Hoppa till huvudinnehåll

Presidentkandidaten François Fillon hotas av ny skandal

François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017
François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017 François Fillon talar till sina anhängare vid en stöddemonstration i Paris 5.3.2017 Bild: EPA/IAN LANGSDON François Fillon,Frankrike

Den redan korruptionsanklagade franske presidentkandidaten François Fillon rapporteras ha lånat 50 000 euro räntefritt - utan att redovisa lånet till en statlig insynsmyndighet.

Det är den franska veckotidningen Le Canard Enchaîné ("Den fjättrade ankan") som kommer också med de senaste avslöjandena om Republikanernas presidentkandidat.

Samma tidning avslöjade misstankarna om att Fillon använt skattemedel för att betala sin hustru och sina barn för skenanställningar. Han ska förhöras den 15 mars och utredningen kan leda till att han åtalas för att ha misshushållat med allmänna medel.

Enligt tidningens senaste rapport lånade Fillon 50 000 euro av sin vän, affärsmannen och miljardären Marc Ladreit de Lacharrière år 2013. Fillon redovisade aldrig för det här lånet till den statliga insynsmyndighet som - åtminstone Le Canard Enchaîné - anser att han borde ha gjort.

Fillons advokat Antonin Levy säger till tidningen Fillon att det inte var nödvändigt att rapportera om lånet och att lånet är återbetalat.

Affärsmannen också inblandad i Penelopegate

Samma affärsman som Fillon lånat pengar av, Marc Ladreit de Lacharrière, är också inblandad i korruptionshärvan kring Fillons hustru Penelope Fillon.

Affärsmannen äger också litteraturtidskriften Revue des Deux Mondes. Tidskriften ska ha betalat Penelope Fillon hela 100 000 euro för ett par recensioner.

Ladreit de Lacharrière har påstått att det här inte var något fejkjobb, utan att Penelope Fillon faktiskt arbetade för tidskriften.

När Fillon var premiärminister 2011 fick Ladreit de Lacharrière Frankrikes förnämsta order, hederslegionens storkors.

Ser ut att slås ut i första omgången

På måndagen meddelade det mest troliga alternativet för Fillon, den tidigare premiärministern Alain Juppé, att han inte tänker ersätta Fillon som Republikanernas presidentkandidat.

Efter ett krismöte på måndag kväll meddelade partiledningen att partiet enhälligt bekräftat sitt stöd för sin presidentkandidat, François Fillon.

Men sedan avslöjandena om Fillons affärer började har stödet för Fillon stadigt sjunkit.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger han nu på tredje plats efter Nationella frontens Marine le Pen och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron.

Om mätningarna håller streck så skulle Fillon alltså slås ut i första omgången av det franska presidentvalet som hålls den 23 april.

Läs också