Hoppa till huvudinnehåll

Rolls-Royce grundar forskningscentrum i Åbo

Animation av fjärrstyrda och autonoma fartyg vid Bengtskärs fyr.
Animation av fjärrstyrda och autonoma fartyg vid Bengtskärs fyr. Bild: Rolls-Royce Rolls-Royce plc,rolls-royce raumo

Rolls-Royce har beslutat att förlägga ett nytt forsknings- och utvecklingscentrum för fjärrstyrda och autonoma fartyg till Åbo. Det nya centrumet ska inleda sin verksamhet i full skala under 2017, och verksamheten kommer senare att utvidgas.

Det skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

- Det här är en strålande nyhet. Att forsknings- och utvecklingscentrumet för ett globalt teknologiföretag som Rolls-Royce etablerar sig i Åbo är en stor vinst för oss och hela Finland. Framför allt är det åter en ny erkänsla för det finländska kunnandet i världsklass, konstaterar Åbos stadsdirektör Aleksi Randell.

Det nya forskningscentret är ännu en positiv nyhet för teknologi- och varvsindustrin i sydvästra Finland, där varvet Meyer Turku och biltillverkaren Valmet Automotive söker flera nya arbetstagare.

Också mjukvaruföretaget Vincit Oy från Tammerfors berättade förra månaden att det öppnar ett kontor med 100 anställda i Åbo. En viktig etableringsgrund var tillgången på kompetent arbetskraft i Åboregionen. Till enheten söks programutvecklare och andra toppexperter.

Stadsdirektör Randell efterlyser också en diplomingenjörsutbildning vid Åbo universitet, samtidigt som högskolorna i Åbo som bäst håller på att intensifiera sitt samarbete kring högskolestudierna inom teknologibranschen.

- För tillfället råder det ett snedvridet förhållande mellan behoven inom industrin och det lokala utbudet av utbildning, något som kommer att betonas ytterligare under de kommande åren. Genom att komplettera teknikutbildningen på universitetsnivå kan forskningen och produktutvecklingen förstärkas i området. Det här har direkta fördelar för produktutvecklingen hos företagen i området och därmed för exportindustrin i hela Finland, anser Randell.

Läs också