Hoppa till huvudinnehåll

Spurten bet – Pärmäkoski tvåa i världscupen

Krista Pärmäkoski.
Efter ett lyckat VM fortsätter Krista Pärmäkoski att visa fin form. Krista Pärmäkoski. Bild: imago/Newspix/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Kvaletta, stark åkning under finalpasset. Till slut det blev också en första pallplats på Drammens sprintbana för Krista Pärmäkoski. "Det känns nästan som en seger", säger hon.

Tvåfaldiga VM-medaljören Krista Pärmäkoski visade att formen finns kvar efter hemmamästerskapet. Finländskan stod för genomgående stark körning i dagens sprint.

Hon var ute efter att knäcka sin förbannelse i Drammen. De två senaste gångerna har hon kört final i sprinten på den norska orten, men inte tagit sig hela vägen upp på pallen.

I dagens final ställdes hon mot tre svenskor, en slovenska och en norska. Det motståndet var inte att leka med.

Nilsson överlägsen

Redan i semifinalen såg kvalettan Pärmäkoski lite seg ut på upploppet, men då räckte hennes tid till för att nå en ny final.

När det kördes om pallplatserna hade Pärmäkoski häng på täten när det skulle avgöras. Stina Nilsson gjorde vad hon ville och vann klart. Därmed tog svenskan revansch för sitt VM-fall och tog vinterns femte världscupseger.

Bakom henne visade Pärmäkoski att det fanns energi i tanken. Hon krigade ner svenskan Hanna Falk på upploppet och tog karriärens första pallplats i sprint.

– En bra tävling och en bra placering. Första pallplatsen i sprint värmer väldigt mycket. Det känns nästan som en seger, säger Pärmäkoski i ett pressmeddelande.

– I finalen ändrade jag taktik. Jag ville ta det lugnt i början och spara krafter. Det fungerade. Backen tog slut för tidigt.

Weng och Björgen ut i kvarten

För de övriga finländskorna som tog sig vidare från kvalet gick det tyngre. Aino-Kaisa Saarinen lyckades avancera till semifinal som en av åkarna med bäst tid, men där räckte hon inte till.

Laura Mononen och Kerttu Niskanen packade ihop efter kvartsfinalerna. Mononen blev distanserad i sitt heat och slutade sexa. Niskanen åkte tillsammans med Pärmäkoski och låg länge med långt fram. Till slut åkte hon i mål som fyra.

Bland övriga åkare som inte hade någon perfekt kan man notera hemmahoppen. Bara Kathrine Rolsted Harsem tog sig till final och både Heidi Weng och Marit Björgen fick nöja sig med en kvartsfinal.

Resultat:

1) Stina Nilsson, Sverige 3.07,57
2) Krista Pärmäkoski, Finland + 0,42
3) Hanna Falk, Sverige + 1,26
4) Kathrine Rolsted Harsem, Norge + 3,27
5) Ida Ingemarsdotter, Sverige + 4,86
6) Anamarija Lampic, Slovenien + 9,67
---
10) Aino-Kaisa Saarinen, Finland
19) Kerttu Niskanen, Finland
27) Laura Mononen, Finland