Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall om Northugs kaxiga gest: ”Han satte näsan i vädret”

Petter Northug.
Petter Northug. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Petter Northug

Matias Strandvall åkte i samma kvartsfinal som Petter Northug. På upploppet small det bara till för Northug. ”Han kom med en fruktansvärd fart”, säger Strandvall.

Matias Strandvall och Anssi Pentsinen fick en tuff resa i sin kvartsfinal i Drammen. Finländarna fick se motståndarna blåsa förbi på upploppet.

Längst ut till vänster satte Petter Northug in en patenterad spurt. Norrmannens stakåkning tog honom från botten till toppen i fältet. Efter målgången vände Northug om mot publiken och vevade på för att de skulle jubla mer – och stod nästan i vägen för de andra.

– Jag skulle gärna åkt ifrån de andra med mycket mer, men jag är inte bättre än så här, sa Northug till NRK.

"Var lite stöddig"

Strandvall säger till Yle Sporten att han redan hade räknat bort Northug när det small till.

– Han kom med en fruktansvärd fart. Han hade längst väg och jag tänkte inte på honom. Ett, tu, tre dök han upp ändå.

Det såg ut som du sa något till honom efteråt?

– Han var lite stöddig på mållinjen och satte näsan i vädret. Jag kunde bara le åt hans stöddighet. Samtidigt gratulerade jag honom för den där spurten.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall. Matias Strandvall. Bild: Lehtikuva Matias Strandvall

Sågar stakzonerna

Northug slutade senare fyra i finalen. Han har vunnit flera gånger i Drammen, bland annat i fjol. Nu hade arrangörerna ändå raderat ut ett av hans stora vapen: Att staka hela vägen. Det fanns zoner på banan där man inte fick staka.

– Jag pratade med Petter före starten och han sa att han inte kan diagonala. Han skulle ha kört med skejtskidor, men nu gick han med minimalt fäste i stället.

Strandvall gillar inte arrangörernas tilltag. Han har inte stött på stakzoner förut i världscupen, men däremot upplevt det i finska cupen i Rovaniemi tidigare den här säsongen.

– Jag tycker det blir löjligt. Tjusningen med den här banan är att det har varit lika många som går med och utan fäste. Det här är ingen stakbana, men det hör till sporten i dag att kunna åka med sina styrkor.

– Jag är emot det här. Det blir tillgjort. Dagens stakzon var dessutom lagd onödigt tidigt. Nu blev det onaturligt.