Hoppa till huvudinnehåll

Terrorister utklädda till vårdpersonal anföll sjukhus i Kabul

Afghanska säkerhetsstyrkor utanför Kabuls största militärsjukhus under en pågående terrorattack 8.3.2017
Afghanska säkerhetsstyrkor utanför Kabuls största militärsjukhus under en pågående terrorattack 8.3.2017 Afghanska säkerhetsstyrkor utanför Kabuls största militärsjukhus under en pågående terrorattack 8.3.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Afghanistan,Kabul,terrorattacker

I Afghanistans huvudstad Kabul har landets största militärsjukhus attackerats av flera beväpnade personer. Finlands ambassad ligger i det aktuella området och har tvingats stänga.

Attacken började med att en självmordsbombare sprängde sig själv i luften bakom sjukhuset. Därefter tog sig åtminstone tre tungt beväpnade män sig in i sjukhuset.

Angriparna gick in i sjukhuset utklädda till sjukvårdspersonal.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en anställd som berättar att han såg en man utklädd till läkare ta fram ett stormgevär och öppna eld. Angriparen dödade en patient och en anställd. Samma ögonvittne hörde eldgivning från flera olika håll i sjukhuset.

30 personer dödades och omkring 50 skadades i attacken. Sjukhuset Sardar Mohammad Daud Khan har 400 bäddplatser och är beläget i Kabuls diplomatkvarter. Afghanska säkerhetsstyrkor har spärrat av området och gått till motattack inne sjukhuset.

Finlands ambassad stängd

Den finländska ambassaden i Kabul har stängt på grund av attacken. Enligt Finlands ambassadör i Afghanistan, Anne Meskanen, har de anställda förbjudits att lämna byggnaden.

- Attacken har skett väldigt nära oss, så ur vår synvinkel är den exceptionell, säger Meskanen.

Ingen rebellgrupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken. Förra veckan genomförde ändå Talibanrebeller en attack mot en polisstation och en underrättelsebyrå i Kabul. Sexton personer dödades i attackerna.

Artikeln uppdaterad 14:24 med antalet döda

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes