Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland och Turkiet fortfarande i luven på varandra

Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesminister står mellan EU:s och Tysklands flaggor.
Sigmar Gabriel sade att han hoppas på bättre relationer via dialog med Turkiet, men att jämförelser med Nazityskland var oacceptabla. Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesminister står mellan EU:s och Tysklands flaggor. Bild: EPA/CLEMENS BILAN Tyskland,Sigmar Gabriel

Den tysk-turkiska relationen verkar inte stå på bättre grund efter utrikesministermötet i Berlin. Grälet mellan länderna hettade till då Turkiet jämförde Tysklands begränsade av turkiska ministrars kampanjverksamhet i Tyskland med Nazitysklands metoder.

De tyska och turkiska utrikesministrarna verkade inte ha kommit långt i att lugna det gräl som har blossat upp mellan länderna då de träffades i Berlin.

Ministrarna mötte pressen vid var sitt tillfälle efter mötet, som enligt Tysklands Sigmar Gabriel var ”öppet, ärligt och vänskapligt” men också ”hårt och stridslystet”.

Gabriel sade efter mötet att han hoppas på fortsatt dialog, då det är det enda som kan hjälpa länderna att återställa normala relationer.

Hans turkiska kollega Mevlut Cavusoglu sade också vid sin pressträff att dialogen fortsätter, men för övrigt fortsatte den kyliga stämningen mellan regeringarna.

- Tyskland måste välja om de vill se Turkiet som en vän eller en fiende, sade Cavusoglu.

Oacceptabla kommentarer

Han riktade ändå skarp kritik mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğans ”oacceptabla kommentarer”.

- Det finns gränser man inte överskrider. En sådan gräns är jämförelser med Nazityskland, Sade Gabriel.

Erdoğan jämförde den tyska regeringen med nazisterna efter att flera kampanjmöten i Tyskland där turkiska politiker skulle delta förbjöds eller flyttades.

Turkiet ordnar en folkomröstning om grundlagsändringar i mitten av april där kring 1,4 miljoner turkar eller dubbelmedborgare får rösta.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
Mevlut Cavusoglu anklagade igen Tyskland för att ta AKP-motståndarnas part i folkomröstningen om grundlagsändringar i april. Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu. Bild: EPA/FELIPE TRUEBA Turkiet,mevlut cavusoglu

Partiskt och odemokratiskt

De lokala tyska myndigheterna har på olika håll förbjudit kampanjtillfällen där turkiska ministrar skulle delta.

Flera av de lokaler där mötena skulle hållas har ansetts ha otillräckliga säkerhetsarrangemang för att klara av de stora mängderna åskådare.

Senast i tisdags flyttades ett kampanjmöte där Cavusoglu skulle tala i Hamburg på grund oro över säkerhetsarrangemangen.

Mötet kunde ändå ordnas på ett annat ställe än planerat.

Cavusoglu upprepade anklagelserna om att Tyskland förhåller sig partiskt, då de tillåter grundlagsändringens motståndare att demonstrera men inte låter dess förespråkare tala.

- Det är inte passande för en demokrati. Tyskland borde inte välja sida i den här frågan, sade Cavusoglu.

Gabriel upprepade i sin tur att den tyska regeringen inte har förhindrat kampanjmötena, eller kan blanda sig i de lokala myndigheternas beslut.

Gripen journalist håll isolerad

Om strulet med kampanjmötena har väckt ilska i den turkiska regeringen är Tyskland också allt argare över gripandet av en tysk-turkisk journalist i Turkiet.

Turkiet har hållit Die Welt-journalisten Denis Yucel sen mitten av februari, efter att han rapporterade om en hackerattack mot den turkiska energiministern.

Yucel har inte tillåtits träffa advokat eller någon från den tyska ambassaden.

Gabriel krävde också idag att den tyska ambassaden får tillgång till Yucel och kan erbjuda honom normala konsulära tjänster.

Växande osämja

Grälet mellan länderna bottnar ändå i de turkiska åtgärderna efter kuppförsöket i somras, åtgärder Tyskland skarpt har kritiserat.

Den tyska kritiken mot utrensningarna av tiotusentals offentligt anställda har bemötts med motanklagelser om att Tyskland stöder terror.

Turkiet förargades över att Tyskland inte utlämnade misstänka kuppmakare som Turkiet vill åtala, på grund av bristande bevisföring och misstankar om att åtalen var politiskt motiverade.

Turkiet har hävdat att Tyskland stöder den terrorstämplade kurd-gerillan PKK, och låter kuppmakarna verka fritt mot Turkiet.

Tyskland har avfärdat anklagelserna som absurda.

Samtidigt har Tyskland anklagat Turkiet för att ha utökat sin spionverksamhet i landet.

Enligt den tyska säkerhetstjänsten har den turkiska underrättelseverksamheten framförallt riktat sig mot aktivister med turkiskt påbrå.

Turkiska underrättelsetjänsten ska framförallt ha spionerat på aktivister som motsätter sig Erdoğans och hans parti AKP:s politik och för kampanj mot de planerade grundlagsförändringarna.

Flera experter har sagt att Erdoğan och AKP använder grälet med Tyskland för att återskapa de nationalistiska känslor som blossade upp efter kuppförsöket inför folkomröstningen.

Läs också