Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: Gröna störst i Helsingfors – Vapaavuori borgmästarfavorit

De grönas ballonger.
De Gröna ser ut att ha ett lyft De grönas ballonger. Bild: Yle De Gröna,Gröna, Bernburg ,partier,kommunalval,ballonger

Med en månad kvar till kommunalvalet ser det ut att bli en riktig rysare om vilket parti som blir störst i Helsingfors. Yles färska opinionsundersökning visar att De Gröna har stärkt sin ställning som nummer ett i Helsingfors - det här jämfört med partimätningen som gjordes i december.

Jan Vapaavuori (Saml) är ändå den klart populäraste borgmästarkandidaten med ett stöd på nästan 38 procent. Han leder med femton procentenheter före tvåan, De grönas Anni Sinnemäki.

Det är stadsfullmäktige som väljer borgmästaren efter kommunalvalet.

Yles partimätning: Understödet för partierna i Helsingfors
PartiUnderstöd i partimätningen 3/17Förändring jämfört med partimätningen 12/16Förändring jämfört med kommunalvalet 2012
Gröna28,1 procent+2,3 procentenheter+5,8
Saml25,9+1,0-1,0
SDP15,4-2,3-1,4
VF11,1+0,3+1,0
Sannf5,7-0,3-3,7
SFP5,4-0,8-0,7
C3,3-1,0-0,3
KD3,2+0,8+1,0
Övriga partier1,9+0,0-0,7

Felmarginalen är +/- 3,5 procentenheter. Nästan 1000 Helsingforsbor deltog i mätningen som Taloustutkimus gjorde mellan den 20 februari och den 2 mars. Av de tillfrågade berättade 72,4 procent vilket parti de tänker rösta på.

Vad betyder resultatet?

På basis av resultatet ser det ut att bli en jämn kamp mellan Samlingspartiet och De gröna om att bli det största partiet i Helsingfors. Det ser ljust ut för De gröna i och med att Yles färska mätning är den tredje opinionsundersökningen inom en kort tid som visar att partiet kommer att bli störst i Helsingfors. Gröna var på första plats i Yles undersökning i december och i Iltalehtis undersökning i början av mars. Skillnaden mellan De gröna och Samlingspartiet ryms ändå i samtliga undersökningar i felmarginalen.

En faktor som påverkar är hur partierna lockas engagera sina väljare i förhandsröstningen och på valdagen. Tidigare har Samlingspartiets anhängare varit lite aktivare väljare jämfört med De grönas anhängare.

Jan Vapaavuori 17.3.2016
Jan Vapaavuori (Saml) får det största stödet bland borgmästarkandidaterna i Yles partimätning. Jan Vapaavuori 17.3.2016 Bild: Petteri Paalasmaa All Over Press Jan Vapaavuori,Samlingspartiet

Varför drar De gröna och Samlingspartiet ifrån de andra?

SDP har sagt att partiet siktar på att bli störst i Helsingfors, men åtminstone nu ser det ut som att socialdemokraterna får nöja sig med en tredje plats. Skillnaden till tvåan Samlingspartiet är över tio procentenheter. Det som ser ut att vara en orsak till att Gröna och Saml drar ifrån de övriga partierna är borgmästarvalet.

Framför allt Samlingspartiets borgmästarkandidat Jan Vapaavuori får stöd över partigränserna. Bland sina egna får han ett stöd på nästan 90 procent, men också omkring en fjärdedel av SDP:s, Sannfinländarnas, Centerns och Kristdemokraternas anhängare ger i Yles mätning sitt understöd till Vapaavuori.

Intressant är att nästan hälften av SFP:s anhängare stöder Vapaavuori, medan partiets egen kandidat Eva Biaudet får nöja sig med knappa 13 procent.

Understödet för borgmästarkandidaterna i Yles partimätning
BorgmästarkandidatUnderstödet i Yles partimätning (procent)
Jan Vapaavuori, Saml37,9
Anni Sinnemäki, Gröna22,9
Tuula Haatainen, SDP9,5
Paavo Arhinmäki, VF9,3
Eva Biaudet, SFP2,9
Mika Raatikainen, Sannf2,8
Laura Kolbe, C2,8
Mika Ebeling, KD0,8
Yrjö Hakanen, FKP0,1
Kan inte säga11,2

Hur ser det ut för de övriga partierna?

I partimätningen ser SDP ut att vara på en ganska säker tredje plats, men jämfört med partimätningen i december pekar understödet nedåt. SDP:s borgmästarkandidat Tuula Haatainen tycks inte heller ge det lyft som partiet önskat.

Sannfinländarna fortsätter att backa, vilket innebär att stödet i partimätningen nu är på ungefär samma nivå som understödet för SFP.

Kommunalvalet äger rum den 9 april. Förhandsröstningen pågår från den 29 mars till den 4 april.