Hoppa till huvudinnehåll

Blev du kallad "lilla gumman"? Så här ger du svar på tal

Bild på Charlotte Cederbom
Charlotte Cederbom. Bild på Charlotte Cederbom Bild: Yle cederbom

Är du trött på att bli förminskad när du försöker diskutera ett allvarligt ämne med någon? Charlotte Cederbom, doktorand i genushistoria, tipsar om hur du ska hantera härskarteknik.

En anonym person försöker diskutera rasism med en familjemedlem, men istället för att lyssna och ge ett vettigt svar skrattar hen och säger “Du är nog rolig du”.

Familjemedlemmen använder sin kommentar som ett avslutande argument som inte alls har någon betydelse för diskussionen. Kommentaren är nedvärderande och anonym vet inte vad hen ska kläcka ur sig för att komma med en bra comeback.

Härskarteknik är ett fult sätt att avsluta en diskussion på. Kommentarer som “Lilla gumman inte ska din hjärna bry sig om sådant” eller “Men lilla vännen, du är nog söt du”, kan göra att du känner dig dumförklarad och inte vet hur du ska fortsätta diskussionen. Härskartekniker är tyvärr inte på väg bort heller.

- Vi har länge använt oss av dem för att markera status. Det är också en enkel utväg om man inte orkar ta en diskussion eller om argumenten tryter, säger Charlotte.

Men låt dig inte bli nedtryckt. Charlotte tipsar om hur du ska hantera härskarteknik.

Om man pratar med en familjemedlem vill man kanske inte be personen dra allt för långt åt pipsvängen.― Charlotte Cederbom

Så här hanterar du kommentaren "Du är nog rolig du"

1. Återvänd till ämnet!

Det bästa du kan göra är att återgå till själva saken och fortsätta diskussionen. De som tar till härskarteknik försöker ofta komma bort från sakfrågan.

Comeback: Min humor har väl ingenting att göra med rasism?

2. Håll fokus!

Börja inte svära och skrika. Vill du behålla en god relation till personen du talar med lönar det sig inte att säga vad som helst. Blir du arg löser det ingenting. Dessutom behöver härskarteknik inte vara ett strategiskt val - det kan bottna i ovana eller okunskap.

3. Uppfostra!

Ibland behöver man diskutera själva kommentaren. Men vill du inte berätta för exempelvis din familjemedlem hur man för en diskussion är det bättre att ta fasta på någonting ni har talat om tidigare och hålla sig till ämnet.

Comeback: Så där pratar du inte med mig!

4. Våga stå på dig själv!

Skratta inte bort kommentaren. Då kommer du troligtvis att gå och grubbla över det och fundera varför du inte gjorde någonting åt saken.

Comeback: Tycker du verkligen det är okej att säga så där till mig?

Har du liknande erfarenheter som anonym? Vilken är din bästa comeback? Kommentera gärna i kommentarsfältet.

Nyligen publicerat - X3M