Hoppa till huvudinnehåll

EU-toppen Donald Tusk omvald – den polska regeringen kördes över

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk Europeiska rådets ordförande Donald Tusk Bild: EPA/JULIEN WARNAND Donald Tusk,Europeiska unionen,Europeiska rådets ordförande

EU:s stats- och regeringschefer har återvalt Donald Tusk som sin ordförande, det här trots högljudda protester från den polska regeringen.

Det var bara Polen, Donald Tusks hemland, som motsatte sig omvalet. Rösterna föll 27-1 till Tusks favör.

Polens styrande konservativa och nationalistiska parti Lag och Ordning anser att Tusk i rollen som permanent ordförande för Europeiska rådet varit partisk och försökt påverka interna polska angelägenheter.

- Vi accepterar inte att Europeiska rådets ordförande, vem det än är, väljs utan godkännande från det land, som han kommer från, konstaterade Polens premiärminister Beata Szydlo när hon anlände till Bryssel i eftermiddags.

Hoppa över Twitterpostning

Donald Tusk är tidigare polsk premiärminister och representerar det högerliberala oppositionspartiet i Polen. Han är ärkerival med regeringspartiet Lag och Rättvisa ledare Jaroslaw Kaczynski.

Men förutom inrikespolitik är det polska motståndet också ett tecken på den djupa motsättning som råder mellan öst och väst. Polen men också andra östeuropeiska länder känner sig överkörda i många frågor.

Som till exempel i flyktingpolitiken då Polen och Ungern anser att övriga EU-länder tvingar dem att ta emot asylsökande.

Den polska regeringen förhåller sig också väldigt kritisk till den granskning EU-kommissionens som bäst gör. Kommissionen utreder ifall den polska regeringens ändringar av författningsdomstolens ställning i Polen är i enlighet med rättsstatsprincipen.

Enligt polska regeringen är det här inblandning i landets interna angelägenheter.

Det är ännu oklart om eller hur Polen reagerar på nederlaget. I Bryssel ryktas det om att landet i fortsättningen kan blockera toppmötets slutsatser, som måste antas enhällig

Beata Mazurek som är talesperson för det polska regeringspartiet sade att omvalet kommer att få följder.

- Det här kommer påverka hur EU fungerar i fortsättning. Vi kommer inte längre att ha en enig union.

Donald Tusk kommer att fortsätta ytterligare 2,5 år som rådsordförande för EU-ledarnas toppmöten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes