Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenskt hockeylöfte har drabbats av cancer: ”En fullständig chock”

Rinken inför NHL-finalerna, juni 2014.
Oliver Felixson spelar ishockey i juniorligan QMJHL. Bilden från NHL. Rinken inför NHL-finalerna, juni 2014. Bild: Cal Sport Media / All Over Press ishockey

Den 18-åriga ishockeyspelaren Oliver Felixson har diagnosticerats för Hodgkins lymfom.

Oliver Felixson, som spelar ishockey i Quebecs juniorliga, har diagnosticerats för cancer. Mer exakt handlar det om Hodgkins lymfom, som bland annat Mario Lemieux tidigare lidit av.

– Som ni säkert kan föreställa er kom den här nyheten som en fullständig chock för mig och min familj, säger Helsingforsbördiga Felixson i ett pressmeddelande.

– De senaste dagarna har varit svåra, men läget har underlättats av att mina föräldrar flög hit från Finland när diagnosen kom.

Inte obotlig

Hodgkins lymfom är en typ av cancer i lymfsystemet. Av ex-ishockeystjärnor har Mario Lemieux tidigare lidit av just denna typ av lymfom – andra lymfom kallas Non-Hodgkins lymfom som i sin tur Saku Koivu återhämtat sig från.

– Det är en cancer som går att behandla och potentiellt bota, säger läkaren Elizabeth Zed som hör till läkarteamet som sköter om Felixson och berättar att man nu tar itu med kemoterapi och strålbehandling.

Felixson gör sin andra säsong i Saint John Sea Dogs, som hör till topplagen i juniorserien QMJHL. Den storväxta backen har stått för nio poäng (2+7) på 55 matcher denna säsong. I plusminusstatistiken har Felixson noterats för fina +20.

HIFK-fostrade Felixson valdes före flytten till Nordamerika till allstarlaget i B-juniorernas FM-serie säsongen 2014-2015 och har även gjort juniorlandskamper för Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport