Hoppa till huvudinnehåll

Gemensam österbottnisk modell ska effektivera drogarbetet

Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist varning för droger

En drogförebyggande modell diskuteras för tillfället i Österbotten. På onsdagskväll fick intresserade kommuner ta del av diskussionen under ett möte i Vasa.

- De var väldigt diskussionsvilliga de som kom på möte. Vi kom fram till att de ska fundera vidare och sedan meddela sitt intresse för själva projektansökan, säger Lory Strengell, drogförebyggare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik.

Modellen har framlagts av fem organisationer i Österbotten som funderat på hur det drogförebyggande arbetet skulle kunna förbättras i landskapet.

Representanter från Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Österbottens kriscenter, Kust- Österbottens samkommun K5, Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård (USM) och ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten Decibel ligger bakom projektet.

Tanken är alltså att man i de österbottniska kommunerna skulle ha en gemensam drogförebyggande modell som skulle ge verktyg för att jobba drogförebyggande i grundskolan.

- Vi tycker att det skulle bli effektivare om man skulle genomföra samma typ av rusmedelsförebyggande undervisning i lågstadiet och högstadiet. Idag är det så att en del jobbar ganska intensivt och på andra ställen jobbar man inte lika intensivt. Det här är inte någon kritik direkt, eftersom man gör mycket i kommunerna, men det är viktigt att samordna och strukturera det hela, säger Strengell.

Närpes positiva till projektet

Strengell var nöjd med uppslutningen på ondagens möte, där bland annat representanter från Nykarleby, Malax och Närpes fanns på plats. Ungdomssekreteraren Ann-Katrin Enqvist från Närpes var en av de närvarande.

- Jag tycker det känns väldigt intressant, men det är allt för tidigt att säga vad som kommer ut av det. Men jag är försiktigt positiv. Eller mer än försiktigt, jag är positiv, konstaterar Enqvist.

- Vi som jobbar med de här frågorna känner oss oftast lite ensamma. Vi famlar i mörkret, är vi på rätt spår eller är vi på något blint spår? Ju mera det diskuteras och samarbetas så känns det bara bättre.

Enqvist känner sig hoppfull till att Närpes kommer att ta del av projektet och överlag tror hon också att projektet kommer att förverkligas.

- Jo, det tror jag nog. Inte får vi med hundra procent, men det får man aldrig. Tillräckligt många kan nog vara intresserade för att det ska gå att genomföra.

Ett steg i rätt riktning

En undersökning gjord av Hälsa i skolan förra våren visade att användningen av droger och alkohol bland ungdomar har ökat mest i Närpes i förhållande till landet i övrigt.

Många vuxna har därför efterlyst förebyggande åtgärder för att få bukt på problemet. Hur orolig är Enqvist för drogsituationen i Närpes?

- Jag skulle inte säga att jag är mer orolig för situationen i Närpes än någon annanstans. Men inställningen har blivit mycket liberalare så det är klart att vi ska se om vårt hus.

Därför tycker Enqvist att denna drogförebyggande modell är ett steg i rätt riktning.

- Ju mera vi är som diskuterar och funderar tillsammans och samarbetar runt det, så kan det inte bli sämre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten