Hoppa till huvudinnehåll

Illby daghem i Borgå stängs för gott i sommar

Barns stövlar på rad
Barns stövlar på rad Bild: Mikael Crawford/Yle Dagisbarn,dagis,daghem,stövlar,Vinterväder

Illby daghem stängs i sommar. Byggnaden är i så dåligt skick att det inte längre lönar sig att reparera den.

I ett pressmeddelande säger Borgå stad också att antalet barn i daghemmet har minskat, i höst är antalet barn som behöver dagvård i Illby under 30. De berörda familjerna informeras skilt om hösten.

Vi diskuterar med varje familj och söker tillsammans fram den lösning som är bäst för barnet, säger Leila Nyberg, direktör för småbarnspedagogik i Borgå.

Dålig inneluft och skadade bjälklager

Borgå stads lokalitetsledning har låtit genomföra en byggteknisk undersökning av inomhusluften i Illby daghem. Rapporten, som blev färdig i början av mars, visar att daghemmet är i behov av omfattande reparationer.

Det finns mikrobiella skador i bottenbjälklagret, i ytterväggarna och i övre bjälklagret. Dessutom är bottenbjälklagret inte tillräckligt tätt och ventilationen i kryputrymmet är otillräckligt. Det betyder att det finns ett luftflöde genom bottenbjälklagren till rummen.

Fogarna mellan fönster och ytterväggar är bristfälligt utförda. De ursprungliga ventilationsmaskinerna börjar också nå slutet av sin livslängd.

Inte lönt att reparera

Borgå stad har kommit fram till att daghemmet är i behov av så stora och dyra reparationer att de inte är ett förnuftigt alternativ. Daghemmet är dessutom en elementbyggnad av baracktyp som från början var avsedd för tillfälligt bruk.

– Ett daghem av samma typ revs nyligen i Näse, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

Luftrenare för att klara av resten av våren

Lokalitetsledningen förser daghemmet med luftrenare för den tid som återstår tills daghemmet stänger.

– Daghemmet ordnar också mer verksamhet utomhus för barnen, säger Leila Nyberg.

Den äldsta delen av Illby daghem byggdes 1985. Daghemmet byggdes ut 1990.