Hoppa till huvudinnehåll

Internationella investerare intresserar sig för Keliber

Kelibers provborrning i Rapasaari.
Kelibers provborrning i Rapasaari i Kaustby. Kelibers provborrning i Rapasaari. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén keliber

Framtiden ser allt ljusare ut för gruvbolaget Keliber säger vd Pertti Lamberg. Internationella företag är intresserade av att investera i litiumgruvan och planerna på batterifabriker skyndar på projektet.

Att flera europeiska batterifabriksprojekten satts i rullning påskyndar Kelibers planer på att öppna gruvan i Kaustby. Den ska bli den största i Europa och Lamberg säger att flera internationella intressenter är intresserade av Kelibers verksamhet och till och med investera pengar.

- Vi har ett riktigt bra läge som det ser ut nu och chans att få flera nya kunder. Nu planerar också det svenska energibolaget Northvolt en stor batterifabrik i Norden och både vi och Karleby har blivit kontaktade angående det projektet, säger Lamberg.

Keliber stöder också Vasas planer på att att locka Teslas batterifabrik till orten.

- Flera kunder betyder att vi kan sprida riskerna och också få ett bättre pris för vår produkt, säger Lamberg.

Kelibers vd Pertti Lamberg.
Vd Pertti Lamberg studerar malmprover. Kelibers vd Pertti Lamberg. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén gruvdrift,lamberg

Eftersom flera projekt med planerade batterifabriker pågår runt om i Europa kan det till och med uppstå brist på råvara. Det skulle gynna Keliber och binda fabrikerna till kelibers gruva.

Lamber säger att man diskuterat med flera riktigt stora aktörer.

- De är intresserade att investera och vill i sådana fall ha långa leveransavtal. Vi måste göra upp avtal innan vi får beslut om finansiering eftersom banker och finansiärer kräver det, säger Lamberg.

I produktion 2019

Keliber väntar byggnadslov och finansieringsbeslut under nästa år. Målsättningen är att man kunde börja bygga i slutet på 2018 och inleda produktionen innan utgången av 2019.

Just nu sonderar man också terrängen gällande lokal arbetskraft. man behöver mellqn 120 och 130 anställda till den egna produktionsenheten. Man har exempelvis fört diskussioner med utbildningsenheter i Karleby för att undersöka hur man kan vidare utbilda personal enligt Kelibers behov.

- På det hela taget ser det bra ut. Det finns arbetskraft som lämpar sig för vårt företag, säger Perttil Lamberg.

Katariina Poranen, Yle Kokkola