Hoppa till huvudinnehåll

Jepokryddona och JAG utmanar Vegatoppen den här veckan - rösta här!

Folkmusikgruppen Jepokryddona
Jepokryddona. Folkmusikgruppen Jepokryddona Bild: Ove Lillas, Crealio Design jepokryddona

Den här veckan är det JAG med låten Rush och Jepokryddona med låten Jack Lintel´s Jig som utmanar Vegatoppen.

Jepokryddona är en folkmusikgrupp som är hemma från Nykarleby. Gruppen grundades 1994 av Christine Julin-Häggman, som är gruppens ledare och också violinst. I Jepokryddona spelar Julin-Häggman främst dragspel.

- Jag fick ett leksaksdragspel då jag var fyra år och då jag var sex började jag spela folkmusik. Sen lärde jag mig spela piano och violin, men det var dragspelet som startade allt.

Alla som har spelat i Jepokryddona sedan 1994 har varit elever vid Musikinstitutet i Jakobstad.

- De har alla tränat etyder och skalor och har spelat klassisk violin, vilket är bra för då får man teknik. De folktraditionella låtarna vi spelar är ganska svårspelade, så man behöver kunna en hel del. Just nu finns det både nybörjare och längre hunna i gruppen, berättar Julin-Häggman.

Känslostarka hemlandstoner

Jepokryddorna har turnerat mycket och rest runt i stora delar av världen, bland annat till Australien, Alaska, Ryssland och Tyskland.

- 2001 var vi i en kyrka i Michigan - publiken både skrattade och grät under konserten, berättar Julin-Häggman. Många i USA härstammar ju från Finland och det betyder mycket för dem då man berättar om Finland och spelar hemlandstoner. Det är mycket känslostarkt.

Berätta lite om Jack Lintel´s Jig

- Den kom till Jepokryddona tack vare min dotter, som hade varit på spelläger i Helsingland, förklarar Julin-Häggman. Hon kom hem med den här låten och den föll alla i smaken. Så fick vi för oss att vi skulle hälsa på Janne Hyöty för att få ett lite poppigare sound och så blev låten så här - en ganska trevlig och glad låt, fast den går i moll!

Just nu bandar Jepokryddona in låtar för en skiva.

JAG utmanar med låten Rush

JAG, eller Jens Anton Grönholm som han heter på riktigt, är hemma från Helsingfors och har gjort musik i tolv år. JAG har ett eget produktionsbolag som han styr tillsammans med Patrick “Bluf” Gripenwaldt, som också är hans producent och DJ.

Jens Grönholm, alias JAG, som är utmanare på Vegatoppen 9.3.2017
JAG, alias Jens Grönholm. Jens Grönholm, alias JAG, som är utmanare på Vegatoppen 9.3.2017 Bild: JBH-productions jens grönholm

Genren som JAG har valt har hård konkurrans, också i Finland. Hur sticker man ut?

- Man måste väl vara tillräckligt bra för det första, skrattar Jens Grönholm, man måste jobba hårt och ligga i. Om man sitter hemma och väntar kommer ingen och knackar på dörren. Vi har hållit på i tolv år mer eller mindre aktivt och haft spelningar i över tio år. Helt över en natt har det ju inte gått, men det är kul att det finns folk som vill lyssna på ens musik.

JAG tycker att Finland är ett bra hiphop-land.

- Finsk rap börjar bli den mest poulära genren i Finland, vi är inte mera ett "hevikansa", säger Jens Grönholm.

JAG gör främst musik på engelska men har också ett finskspråkigt projekt på gång tillsammans med en kompis. JAG har också gjort en låt på svenska. Just nu jobbar han på nästa album tillsammans med Patrick Gripenwalt, albumet släpps troligtvis i augusti. Nya singeln Rush släpptes på måndag (6.3) och i september planerar JAG att åka på en liten turné till Frankrike.

Rush är den nya singeln, berätta.

- Det här är så JAG som det blir det är en sådan stil som jag är mest tänd på att göra, berättar Jens Grönholm. Det är mycket 90-tal över soundet, lite rått och inte så finslipat. Ren rap, så att säga.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 9:

Guns Rosor innehar nu första platsen på Vegatoppen, medan Thomas Lundin har fallit ner till en andra plats. Förra veckans utmanare Geir Rönning och Lxandra fick inte tillräckligt med röster och faller ut efter endast en vecka på Vegatoppen.

Guns Rosor / Ein flickå från lande: 18.98 %
Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 15.28 %
Sven Boom / Av ständig oro: 12.04 %
Rickard Eklund / Sömntåg: 11.11 %
Desiree Saarela / Mitt i allt: 10.19 %
Lovana / 8 hours: 9.26 %
Ronya Mariah / Angel: 8.8 %
Amanda Finnholm / Midnight Sun: 8.8 %
- - - - -
Geir Rönning / Om du vänder dig om: 5.09 %
Lxandra / Flicker: 0.46 %

Rösta på Vegatoppen nr 10 här!

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen nummer 10 presenteras torsdag 16.3.2017 kl. 20.03 med repis lördag 18.3.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Jepokryddona och JAG tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Den här artikeln har uppdaterats 10.3.2017 kl.07:25. Jepokryddona är hemma från Nykarleby, inte från Jakobstad.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.

 • Sjundeås kändisar på sommarteaterns scen

  Varggropen är en tvåspråkig pjäs.

  Tre starka Sjundeåprofiler lyfts fram på sommarteatern i Sjundeå i samband med att Finland fyller 100 år. Varggropen-Sudenkuoppa har premiär den 4 augusti.