Hoppa till huvudinnehåll

Jepokryddona och JAG utmanar Vegatoppen den här veckan - rösta här!

Folkmusikgruppen Jepokryddona
Jepokryddona. Folkmusikgruppen Jepokryddona Bild: Ove Lillas, Crealio Design jepokryddona

Den här veckan är det JAG med låten Rush och Jepokryddona med låten Jack Lintel´s Jig som utmanar Vegatoppen.

Jepokryddona är en folkmusikgrupp som är hemma från Nykarleby. Gruppen grundades 1994 av Christine Julin-Häggman, som är gruppens ledare och också violinst. I Jepokryddona spelar Julin-Häggman främst dragspel.

- Jag fick ett leksaksdragspel då jag var fyra år och då jag var sex började jag spela folkmusik. Sen lärde jag mig spela piano och violin, men det var dragspelet som startade allt.

Alla som har spelat i Jepokryddona sedan 1994 har varit elever vid Musikinstitutet i Jakobstad.

- De har alla tränat etyder och skalor och har spelat klassisk violin, vilket är bra för då får man teknik. De folktraditionella låtarna vi spelar är ganska svårspelade, så man behöver kunna en hel del. Just nu finns det både nybörjare och längre hunna i gruppen, berättar Julin-Häggman.

Känslostarka hemlandstoner

Jepokryddorna har turnerat mycket och rest runt i stora delar av världen, bland annat till Australien, Alaska, Ryssland och Tyskland.

- 2001 var vi i en kyrka i Michigan - publiken både skrattade och grät under konserten, berättar Julin-Häggman. Många i USA härstammar ju från Finland och det betyder mycket för dem då man berättar om Finland och spelar hemlandstoner. Det är mycket känslostarkt.

Berätta lite om Jack Lintel´s Jig

- Den kom till Jepokryddona tack vare min dotter, som hade varit på spelläger i Helsingland, förklarar Julin-Häggman. Hon kom hem med den här låten och den föll alla i smaken. Så fick vi för oss att vi skulle hälsa på Janne Hyöty för att få ett lite poppigare sound och så blev låten så här - en ganska trevlig och glad låt, fast den går i moll!

Just nu bandar Jepokryddona in låtar för en skiva.

JAG utmanar med låten Rush

JAG, eller Jens Anton Grönholm som han heter på riktigt, är hemma från Helsingfors och har gjort musik i tolv år. JAG har ett eget produktionsbolag som han styr tillsammans med Patrick “Bluf” Gripenwaldt, som också är hans producent och DJ.

Jens Grönholm, alias JAG, som är utmanare på Vegatoppen 9.3.2017
JAG, alias Jens Grönholm. Jens Grönholm, alias JAG, som är utmanare på Vegatoppen 9.3.2017 Bild: JBH-productions jag,jens grönholm

Genren som JAG har valt har hård konkurrans, också i Finland. Hur sticker man ut?

- Man måste väl vara tillräckligt bra för det första, skrattar Jens Grönholm, man måste jobba hårt och ligga i. Om man sitter hemma och väntar kommer ingen och knackar på dörren. Vi har hållit på i tolv år mer eller mindre aktivt och haft spelningar i över tio år. Helt över en natt har det ju inte gått, men det är kul att det finns folk som vill lyssna på ens musik.

JAG tycker att Finland är ett bra hiphop-land.

- Finsk rap börjar bli den mest poulära genren i Finland, vi är inte mera ett "hevikansa", säger Jens Grönholm.

JAG gör främst musik på engelska men har också ett finskspråkigt projekt på gång tillsammans med en kompis. JAG har också gjort en låt på svenska. Just nu jobbar han på nästa album tillsammans med Patrick Gripenwalt, albumet släpps troligtvis i augusti. Nya singeln Rush släpptes på måndag (6.3) och i september planerar JAG att åka på en liten turné till Frankrike.

Rush är den nya singeln, berätta.

- Det här är så JAG som det blir det är en sådan stil som jag är mest tänd på att göra, berättar Jens Grönholm. Det är mycket 90-tal över soundet, lite rått och inte så finslipat. Ren rap, så att säga.

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 9:

Guns Rosor innehar nu första platsen på Vegatoppen, medan Thomas Lundin har fallit ner till en andra plats. Förra veckans utmanare Geir Rönning och Lxandra fick inte tillräckligt med röster och faller ut efter endast en vecka på Vegatoppen.

Guns Rosor / Ein flickå från lande: 18.98 %
Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 15.28 %
Sven Boom / Av ständig oro: 12.04 %
Rickard Eklund / Sömntåg: 11.11 %
Desiree Saarela / Mitt i allt: 10.19 %
Lovana / 8 hours: 9.26 %
Ronya Mariah / Angel: 8.8 %
Amanda Finnholm / Midnight Sun: 8.8 %
- - - - -
Geir Rönning / Om du vänder dig om: 5.09 %
Lxandra / Flicker: 0.46 %

Rösta på Vegatoppen nr 10 här!

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen nummer 10 presenteras torsdag 16.3.2017 kl. 20.03 med repis lördag 18.3.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Jepokryddona och JAG tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Radio Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Den här artikeln har uppdaterats 10.3.2017 kl.07:25. Jepokryddona är hemma från Nykarleby, inte från Jakobstad.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa en Yle-profil. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Du kan rösta på en låt. Röstningen avslutas varje tisdag kl.24.00.

Vegatoppen sänds i Yle Vega torsdagar kl.19.22 och i repris lördagar kl.21.03. Redaktör för programmet är Jukka Isojoki.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med Johan Lindroos, johan.lindroos@yle.fi och gör honom medveten om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Timo Soini, Sannfinländarna

  Timo Soini: Invandrare ska inte åka i omkörningsfilen

  Vill att de papperslösa ska åka hem.

  Sannfinländarnas ordförande Timo Soini anser att kommunerna ska driva ut papperslösa flyktingar genom att inte erbjuda grundläggande hälsovård. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet säger han sig också värna om svenskan, men att det är oklokt att tvinga alla barn i Tohmajärvi att läsa språket.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Göran Djupsund

  Pristagaren Göran Djupsund: Folkbildning är att lära folk att ställa frågor

  Han har kommenterat samhället i närmare 30 år.

  Jag har väl försökt bidra till att på något sätt göra politik och samhällsskeenden litet klarare, via medierna, säger professor Göran Djupsund i en kommentar till det folkbildningspris han har belönats med. Han har kommenterat och förklarat samhällsfrågor i samband med val i närmare 30 år.

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.