Hoppa till huvudinnehåll

JO: Helsingforspolisen hade kunnat förhindra misshandel av nazist

Demonstrationer på självständighetsdagen i Helsingfors 2016.
Polisen försökte hålla nazister och motdemonstranter isär men placerade trots det dem i samma polisbil. Demonstrationer på självständighetsdagen i Helsingfors 2016. Bild: Yle/ Dan Granqvist demonstrationer (samhälleliga händelser),polisen,Finlands självständighetsdag

En bättre informationsgång inom Helsingforspolisen hade kunnat förhindra att en motdemonstrant misshandlade en nazist i en polisbil på självständighetsdagen i fjol. Det här konstaterar riksdagens biträdande justitieombudsman Jussi Pajuoja i ett färskt beslut.

Det var i samband med nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors på självständighetsdagen i fjol som en svensk nazist misshandlades inne i en polisbil. JO fick två klagomål om misshandeln.

Nazistmarschen gick från Hagnäs torg till Kajsaniemiparken. Samtidigt pågick en motdemonstration som gick från Järnvägsstationen till Kajsaniemi. Den arrangerades av Vänsterunga, nätverket Varisverkosto och den anarkistiska gruppen A-ryhmä.

Infiltrerade sig i nazistmarschen

En motdemonstrant hade infiltrerat sig i nazisternas marsch och attackerade dem och slog en av nazisterna i huvudet. Nazisterna reagerade och började misshandla motdemonstranten. En polispatrull ingrep och tog hand om motdemonstranten.

Samtidigt hade poliser från en annan grupp anlänt till platsen och gripit en av nazisterna. Patrullen lämnade därefter mannen som hade attackerat nazisterna till den andra gruppen poliser som i sin tur hade överlämnat honom till en polisbil. Bilpatrullen bestämde sig för att placera båda männen i samma bil eftersom de vill spara kapacitet då demonstrationen nyss hade inletts.

Hade lovat hämnas för dödsmisshandeln i september

Polisen i bilpatrullen hade frågat av poliserna som tagit hand om männen om de båda varit del av samma demonstration vilket poliserna hade försäkrat för bilpatrullen.

En koordinator för bilpatrullen hade frågat motdemonstranten varför han hade gripits och han berättade då att han hade slagit en annan demonstrant eftersom polisen inte sköter sitt jobb. Motdemonstranten hade också fått frågan om han kan placeras i samma bil som en annan gripen person. Han hade då svarat "om där inte finns annat än nazister går det bra".

Om där inte finns annat än nazister går det bra.

En kort stund senare utbröt ett slagsmål i polisbilen och när polisen frågade motdemonstranten varför han slogs hade han svarat att han hade lovat hämnas för misshandeln på Stationsplatsen den 10 september som ledde till att en person dog. Nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen dömdes i december för grov misshandel till två års fängelse för den händelsen.

Enligt polisen hade mannen genom att lura dem kunnat uppfylla sitt löfte.

"Polisen borde ha låtit bli att placera dem i samma bil"

Justitieombudsmannen konstaterar att en polisbil kan jämställas med en cell och enligt lagen ska en frihetsberövad inte placeras i samma cell som en annan frihetsberövad, om detta äventyrar hans eller hennes säkerhet. JO anser att den polis som placerade motdemonstranten i bilen bättre borde ha utrett vad som ledde till att mannen hade gripits och om den informationen inte gick att få borde polisen ha låtit bli att placera dem i samma bil.

Enligt JO kunde bättre information mellan polispatrullerna ha lett till att händelsen undvikits eller till att risken för våld hade varit klart mindre. JO vill därför fästa Helsingforspolisens uppmärksamhet vid vikten av att informationen löper vid speciella situationer.

Misshandeln bedömdes inte ha varit allvarlig, men offret fördes ändå till hälsocentralen för kontroll efteråt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen