Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen jagar två cupsegrar – förkylning och jetlag bromsar inför hemmatävlingar

Trots att totalcupsegern är utom räckhåll kämpar Kaisa Mäkäräinen fortfarande om seger i såväl sprint- som jaktstartscupen. Men uppladdningen inför Kontiolahtihelgen har inte gått enligt planerna.

Världscupen i skidskytte gör sin nästsista anhalt för säsongen i Kontiolahti. Kaisa Mäkäräinen får därmed tävla på hemmaplan inför världscupavslutningen i Oslo nästa vecka. På programmet i Kontiolahti står sprint, jaktstart, mixed stafett och sprintstafett mixed.

Mäkäräinen leder såväl sprint- som jaktstartscupen inför Kontiolahti, men Laura Dahlmeier kommer att bjuda på tufft motstånd.

I sprintcupen har Kaisa Mäkäräinen en 15 poängs ledning när två sprinttävlingar återstår. Dahlmeier är tvåa i sprintcupen och Gabriela Koukalova trea, bara två poäng efter. Att lyckas på hemmaplan skulle vara viktigt för Mäkäräinen med tanke på sprintcupen.

Tung uppladdning

I jakstartscupen är det ännu tuffare kamp om segern. Mäkäräinen leder med futtiga nio poäng med två deltävlingar kvar att åka. Dahlmeier år tvåa och tyskan har vunnit de två senaste jaktstarterna.

Dahlmeier har varit i stor form och för Mäkäräinen måste sprinten lyckas för att hon ska ha chans mot säkert skjutande Dahlmeier i en jaktstart. Men Mäkäräinen har nu hemmaplansfavör och känner banan utan och innan.

– Det här är min hemmabana så jag har kanske en liten fördel. Men Korearesan var tung och jag drog på mig en liten förkylning som säkert kommer att påverka resultatet här, säger Mäkäräinen till Yle Sporten.

– Dessutom har jetlagen slagit hårdare än tidigare så det har varit en svår vecka. Kommer att satsa på skyttet då jag inte troligtvis kan prestera en topprestation i spåret.

Laukkanen trivs i Kontiolahti

Mari Laukkanen deltog inte i Korea eftersom hon kände sig sliten efter ett tufft tävlingsprogram innan skid-VM i Lahtis.

– Falun och Lahtis gjorde att jag blev väldigt sliten och gjorde beslutet att stanna hemma och vila istället för att åka till Korea, berättar Laukkanen.

– Jag ska försöka dra nytta av hemmaplansfavören och få till bra resultat. Jag har alltid gjort bra och stabila tävlingar här, så det är målet nu också.

Favorit i repris?

I världscupen i Kontiolahti 2014 blev det stor finsk succé i sprinten när Mäkäräinen tog segern och Laukkanen knep karriärens hittills enda pallplacering genom att vara trea. Laukkanen har visat att hon ifall av perfekt skytte är redo för en pallplacering även nu.
De två övriga finländskorna i tävlingen är Sanna Markkanen och Laura Toivanen

Bland herrarna finns det ingen spänning i kampen om kristallbollarna, då Martin Fourcade redan säkrat totalcupen, samt sprint- och jaktstartscupen.

Programmet i Kontiolahti:
Fredag 10.3 sprint herrar kl. 15.20 TV2
Fredag 10.3 sprint damer kl. 18.35 TV2

Lördag 11.3 jaktstart herrar kl. 12.50 TV2
Lördag 11.3 jaktstart damer kl. 16.05 TV2

Söndag 12.3 mixed sprintstafett kl. 14.25 TV2
Söndag 12.3 mixed stafett kl. 17.10 TV2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport