Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Polen vill inte att Tusk återväljs, SDP inleder kommunalvalskampanj

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk anländer till EU-toppmötet i Bratislava.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk anländer till EU-toppmötet i Bratislava. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET Donald Tusk,Europeiska rådet,Europeiska rådets ordförande

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Utrikes:

Den EU-skeptiska regeringen i Donald Tusks hemland Polen gör under toppmötet i Bryssel allt för att EU-länderna inte ska förlänga Tusks uppdrag som Europeiska rådets permanenta ordförande med ytterligare två och ett halvt år.

Polisen i Sverige uppger att två män sköts ihjäl i Kista i norra Stockholm i natt. En bil uppges ha lämnat brottsplatsen i hög hastighet kort efter att skottlossning hördes. Området spärrades av.

USA har flyttat flera hundra marinsoldater till norra Syrien inför striderna om terrorgruppen IS fäste i Raqqa, rapporterar nyhetsbyrån AP. Stationeringen tyder på att USA kan komma att delta mer aktivt i striderna i Syrien och Irak med korta tillfälliga insatser.

USA avvisar Kinas förslag om att försöka dämpa de upptrissade stämningarna på koreanska halvön. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley anser att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un inte agerar logiskt och att USA inte kan lita på att landet håller sina löften.

Den hätska duellen mellan Zlatan Ibrahimovic och Tyrone Mings ger konsekvenser. Båda spelarna straffas.

Inrikes:

Många kommunanställda mår dåligt och känner sig otillräckliga på jobbet inför de stora förändringar som landskapsreformen och vårdreformen innebär.

Trots kärva tider i mediebranschen visar österbottniska HSS Media upp goda resultat. I fjol gjorde tidningsbolaget en rörelsevinst på 1,2 miljoner euro. Enligt vd Svante Wahlbeck har försäljningen löpt bättre, samtidigt som lyckade inbesparingar gjorts.

Socialdemokratiska partiet inleder officiellt sin valkampanj inför kommunalvalet i dag.

Hormonella preventivmedel och hårfärgning ökar risken för bröstcancer, visar en färsk doktorsavhandling.

Vädret:
I norr snöar det allmänt. Ett nytt nederbördsområde sydvästerifrån når Finland. Temperaturen är på dagen 0...+3 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland +1..-2, i Lappland 0...-15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes