Hoppa till huvudinnehåll

Mosaik på trästubbe

Mosaikmönster är något som människan sysslat med de senaste 5000 åren - inget nytt under solen. Det bevisar bara hur användbar och vacker mosaiken är. Sätten att göra mosaik på är många och det går att använda allt från glasskärvor, porslinsbitar till små, små stenar.

De flesta hårda ytor går det att göra mosaikmönster på. Jag har valt stubbar - härliga, rejäla stubbar!

Om du också vill pröva så behöver du det här:

  • stubbar (som fått torka några månader)
  • natursten/färgade glas- och porslinsbitar/mosaikbitar
  • universallim
  • fästmassa/fogmassa
  • skål
  • slev
  • skyddshandskar
  • andningsskydd
  • gummispatel
  • tvättsvamp

Stubben behöver vara torr och stadig. Se till att den har en jämn, plan yta fri från smuts.

Innan du börjar med mönstret skall du se till att du har alla bitar du behöver. Färgkoordinera dem i högar eller om du ska göra ett specifikt mönster rada ut mönstret på förhand så du vet att att bitarna räcker till. Eftersom jag skulle göra ett cirkelformat mönster började jag i mitten.

Sprid ut lite lim åt gången och tryck ner stenarna i limmet, en åt gången. Använder man större bitar kan man placera limmet på biten direkt. Det gör inget att det blir mellanrum mellan stenarna, fogmassan kommer att täppa till hålen senare. Jag radade stenar ända ut till barkkanten, som fick fungera som en naturlig inramning. Låt limmet torka.

Blanda fogmassan enligt instruktionerna på förpackningen. Använd handskar och andningsskydd. Bred ut massan över mosaikstenarna, ända ut till kanten. Torka genast bort överflödig massa och upprepa torkandet efter 10-15 minuter. Intorkad fogmassa är svår att få bort. Upprepa torkande med fuktig svamp eller trasa tills ytan är ren och fin. Låt torka.

Redo att användas!

  • Sen men skaplig skörd i Åboland

    Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

    Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

  • Skogsmaskintjuvar har häktats

    Undersökningarna fortsätter under hösten.

    Flera personer från Baltikum är häktade i de stölder i skogsmaskiner som inträffat under sommaren i Österbotten. Åtminstone en del av stöldgodset har återfunnits.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid