Hoppa till huvudinnehåll

Mosaik på trästubbe

Mosaikmönster är något som människan sysslat med de senaste 5000 åren - inget nytt under solen. Det bevisar bara hur användbar och vacker mosaiken är. Sätten att göra mosaik på är många och det går att använda allt från glasskärvor, porslinsbitar till små, små stenar.

De flesta hårda ytor går det att göra mosaikmönster på. Jag har valt stubbar - härliga, rejäla stubbar!

Om du också vill pröva så behöver du det här:

 • stubbar (som fått torka några månader)
 • natursten/färgade glas- och porslinsbitar/mosaikbitar
 • universallim
 • fästmassa/fogmassa
 • skål
 • slev
 • skyddshandskar
 • andningsskydd
 • gummispatel
 • tvättsvamp

Stubben behöver vara torr och stadig. Se till att den har en jämn, plan yta fri från smuts.

Innan du börjar med mönstret skall du se till att du har alla bitar du behöver. Färgkoordinera dem i högar eller om du ska göra ett specifikt mönster rada ut mönstret på förhand så du vet att att bitarna räcker till. Eftersom jag skulle göra ett cirkelformat mönster började jag i mitten.

Sprid ut lite lim åt gången och tryck ner stenarna i limmet, en åt gången. Använder man större bitar kan man placera limmet på biten direkt. Det gör inget att det blir mellanrum mellan stenarna, fogmassan kommer att täppa till hålen senare. Jag radade stenar ända ut till barkkanten, som fick fungera som en naturlig inramning. Låt limmet torka.

Blanda fogmassan enligt instruktionerna på förpackningen. Använd handskar och andningsskydd. Bred ut massan över mosaikstenarna, ända ut till kanten. Torka genast bort överflödig massa och upprepa torkandet efter 10-15 minuter. Intorkad fogmassa är svår att få bort. Upprepa torkande med fuktig svamp eller trasa tills ytan är ren och fin. Låt torka.

Redo att användas!

Kommentarer
 • Förbundspennan: Skillnaden mellan att idrotta och att vara idrottare

  Ulf Stenman: Idrottare måste förstå de hårda kraven.

  Vi kan idrotta på många olika nivåer, genom lekfull barnidrott, motionärsidrott, hobbyidrott osv. Idrott är hälsosamt och nyttigt, och alla former av idrott behövs. Det viktiga är att kunna definiera för sig själv, vilken typ av idrottare är jag?

 • Kommunförbundet räknade: Förlänga läroplikten kostar hundratals miljoner

  Tidigare skolstart medför 13 500 nya elever.

  Att förlänga läroplikten genom att sätta barnen i skola och förskola ett år tidigare än nu ökar kostnaderna med över 300 miljoner euro, beräknar Kommunförbundet. Att i stället förlänga läroplikten i andra ändan, så att den omfattar andra stadiet, kostar närmare 200 miljoner euro.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö