Hoppa till huvudinnehåll

NHL:s hockeypampar diskuterade framtida regler – "Då tyckte alla att han var tokig"

Dennis Seidenberg försöker stå ivägen för Brayden Schenn.
NHL-spelarna har blivit lite för bra på att blockera skott. Dennis Seidenberg försöker stå ivägen för Brayden Schenn. Bild: David Hahn/Icon Sportswire/All Over Press NHL,Brayden Schenn

NHL:s klubbledare hade ett tre dagar långt möte i Florida där de diskuterade en hel del potentiella regelförändringar och hur grenen kommer att utvecklas. Att eliminera en av tekningscirklarna i de offensiva zonerna hörde till ett av de mer progressiva förslagen.

Ligan kommer inte att introducera många förändringar inför nästa säsong. En del av förslagen diskuteras ändå årligen och kan vara med i debatten för att stanna. En markant förändring, att spela förlängningen med 3–mot–3 diskuterades länge och testades i AHL innan NHL kom till skott.

Förändringar som NHL implementerar har en tendens att även sprida sig till Europa. Därför styr NHL:s regelbok indirekt hela grenens utveckling.

I Florida delades NHL:s klubbledare in i fyra grupper som fick diskutera och reflektera över hur grenen förväntas utvecklas inom 5–10 år.

Skrota en tekningscirkel?

Calgarys Brad Treliving var med i en grupp som bland annat diskuterade tekningscirklar.

– Istället för att ha två tekningscirklar i hörnen kunde man ha en tekningscirkel i mitten av zonen. Då börjar spelet direkt framför målet. Jag tyckte att det var en rätt så häftig idé. Vi behöver skapa oss en uppfattning om hur det skulle förändra spelet. Det fanns delade åsikter, sade Treliving enligt TSN.

Europeiskt poängsystem

En annan fråga som Trelivings grupp diskuterade var poängsystemet.

Vinnaren tilldelas två poäng, en förlust i förlängning eller på straffar premieras med en poäng, medan en förlust under ordinarie matchtid ger noll poäng. Problemet är att vissa matcher är värda tre poäng, medan det i andra matcher bara utdelas två.

I Nordamerika finns det ett visst intresse av att kopiera den europeiska 3–2–1–0-modellen, där tre och noll poäng delas ut om matchen avgörs under ordinarie matchtid, medan 2 och 1 poäng tilldelas om matchen går till förlängning eller straffar.

– Hela idén kan åskådliggöras av när fem eller tio minuter återstår och det står 2–2. Är spelet då bättre om vi jagar en extra poäng, eller kommer det att ha så stor betydelse, undrade Treliving.

Torontos rutinerade Lou Lamoriello tyckte att lagen kan gå tillbaka till två poäng för vinst och noll för förlust om det ska delas ut lika många poäng i alla matcher.

Ett problem är att poängstatistiken över tid förvrängs om segrar plötsligt börjar premieras med tre poäng. Historiskt sett har vinnaren alltid fått två.

Spelare blockerar för många skott

För att försvåra blockeringen av skott var en av diskussionerna huruvida spelare skulle behöva stå på båda skridskorna när han blockerar ett skott.

Just nu kan spelarna gå ner i högt knästående eller slänga sig framför pucken. Ju färre skott som blockeras, desto fler går på mål.

Montreals Bob Gainey kom med idén redan år 2008.

– Då tyckte alla att han var tokig, sade New Jerseys Ray Shero.

– Men vad vi försöker göra är att titta 15–20 år framåt. Vad gynnar spelet, frågade sig Shero.

Calgarys Treliving höll med Gainey.

– Killar kollapsar när de blockerar skott. Det krävs ett mirakel för att få igenom ett skott som målvakten behöver rädda. Det är något som kanske måste åtgärdas.

Mittlinjen gör comeback?

Ett förslag som igen dryftades var att ta tillbaka mittlinjen, inte minst för att dämpa spelhastigheten. Att spelet har blivit allt snabbare medför problem i form av att skaderisken ökar.

Mittlinjen skulle tvinga spelare till att vara mer kreativa i mittzonen, istället för att dumpa och jaga puck. Dessutom förenklar en mittlinje försvarsspelet, då backarna i det anfallande laget behöver försvara mittlinjen istället för egen blå.

Besvärlig offsidetolkning

I NHL har tränarna den här säsongen haft möjlighet att utmana offsidebeslut. Minst en skridsko har behövt ha iskontakt på rätt sida av offensiva blå för att spelaren ska vara onside.

Det har lett till att många videogranskningar har gått ut på att enbart granska huruvida skridskon hade kontakt med isen. Ett förslag var att avveckla kravet på iskontakt.

Klubbledarna valde ändå att inte förorda en förändring av tolkningen.

Wild Card i NHL?

Treliving nämnde också att NHL har diskuterat en wild card-omgång, likt den FM-ligan har. Vissa lag skulle mötas i ett förslutspel innan de kvalificerar sig för en plats bland de sexton bästa.

Nästa säsong blir det ändå inga förändringar. Sexton lag kvalificerar sig för slutspel och åttondelsfinaler.

Ny time-outregel

Däremot valde NHL-ledarna att förorda en regelförändring som skulle hindra tränarna från att ta time-out efter en icing.

Eftersom lagen inte får byta efter att ha slagit en icing, väljer tränare ibland att ta en time-out för att låta spelarna vila innan spelet fortsätter.

Regelförändringar som förordas av klubbledare måste godkännas av NHL:s tävlingskommitté och ägarna.

Vilka NHL-regelförändringar hade du förordat?

Europeiskt poängsystem (3-2-1-0)?
30.0% (133 röster)
Förbjuda time-out efter icing?
26.4% (117 röster)
Lansera en wild card-omgång?
12.4% (55 röster)
En offensiv tekningscirkel istället för två?
12.0% (53 röster)
Blockering av skott endast stående?
9.7% (43 röster)
Införa mittlinjen på nytt?
9.5% (42 röster)
Antal avgivna röster: 443

Hemliga expansionslistor

Klubbledarna valde också att säga nej till att göra listorna över vilka spelare klubbarna skyddar i expansionsdraften offentliga.

Under grundserien hade alla lag under olika tidpunkter ett minst fem dagar långt uppehåll. Hur det uppehållet ska tajmas i fortsättningen har varit en het potatis.

Nästa säsong kommer alla lag att få vila i en vecka, halva ligan har paus under en vecka och den andra halvan under den andra veckan.