Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolans quiz: kvinnor, kvinnor och kvinnor

Malala Yousafzai, Tove Jansson och Michelle Obama i ett bildkollage.
Malala Yousafzai, Tove Jansson och Michelle Obama i ett bildkollage. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström nyhetsskolan

Nyhetsskolans quiz är riktat till barn och unga i högstadie- och gymnasieåldern. Men om du är äldre eller yngre och känner dig hugad så pröva på bara. Utmana dina vänner och se vem av er som är veckans nyhetsguru!

Kvinnodagen instiftades första gången år 1910. Till en början var det en socialistisk kampdag på vilken man ville föra fram bland annat rösträtt för kvinnor. Senare kom Kvinnodagen med på FN:s lista över högtider. Vilket år hände det?

År 2015 fick kvinnor i Saudiarabien rösträtt. Vilket land var det första i Europa att ge kvinnorna rösträtt?

Nästa vår ska Nike börja tillverka ett sportplagg speciellt för muslimska kvinnor. Vad är det?

Filmen Skönheten och odjuret har åldersgränsen 16 år i Ryssland trots att filmen klassas som en familjefilm. Varför det?

En 80-årig finsk uppfinning har börjat sprida sig runtom i världen, tidigare i år i USA och Skottland. Vilken uppfinning är det frågan om?

Mera om nyheterna i quizet

 • Kvinnodagen instiftades första gången år 1910. Till en början var det en socialistisk kampdag på vilken man ville föra fram bland annat rösträtt för kvinnor. År 1978 kom Kvinnodagen med på FN:s lista över högtider.
 • År 2015 fick kvinnor i Saudiarabien rösträtt. Finland anses vara det första landet som gav rösträtt år kvinnor år 1906. Förra året firade man 110 år av kvinnlig rösträtt i Finland. I vissa amerikanska delstater och i Nya Zeeland, som då var en engelsk koloni, kunde kvinnor rösta redan under 1800-talet.
 • Nästa vår ska sportbolaget Nike börja tillverka hijabs för idrottsbruk. En hijab är en slöja som täcker håret, halsen och axlarna. Slöjan används traditionellt av muslimska kvinnor. I många idrottssammanhang har det varit förbjudet att bära hijab.
 • Den nya versionen av Disney-filmen Skönheten och odjuret har väckt mycket diskussion. Det här på grund av att en av filmens karaktärer Le Fou, Gastons medhjälpare, är öppet homosexuell. Det är för första gången som en karaktär är öppet homosexuell i en Disney-film. I Ryssland har man valt att sätta en åldersgräns på 16 år på familjefilmen. En kristen biograf i USA vägrar visa filmen överhuvudtaget. Filmen har premiär i Finland 17.3 och har ännu ingen bestämd åldersgräns.
 • Moderskapsförpackningen fyller 80 år. Den finska uppfinningen har spridits runt världen, i januari togs lådan i bruk i Skottland och i delstatet New Jersey i USA. FPA:s moderskapsförpackning fick global uppmärksamhet efter att det brittiska BBC skrev en artikel om förpackningen. Artikeln blev en jättesuccé och lästes tio miljoner gånger under 20 månaders tid.

UPPDATERAD 9.3.2017 kl.13:12 Tidigare stod det felaktigt att Finland var det första landet i världen att ge kvinnorna rösträtt i och med att Nya Zeeland under 1800-talet tillhörde Storbritannien. Finland var år 1906 en del av Ryssland. Frågan och alternativen är nu omskrivna.

Kommentarer

Läs också

Nyhetsskolan

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Rapport från ungdomsparlamentet i mars 2018

  Vivi Lehtonen skriver om sitt besök till riksdagen.

  Vivi Lehtonen som går i årskurs 8 i Winellska skolan i Kyrkslätt besökte riksdagen i mars. Under ungdomsparlamentet fick Vivi och hennes klasskompis Catarina bland annat ställa frågor till politiker.

 • Den här musiken gillar de unga i Vasa övningsskolas gymnasium

  Nyhetsskolan undersökte gymnasieelevers musikintresse.

  Musikintresset i Vasa övningsskolas gymnasium undersöktes med hjälp av en opinionsundersökning som alla studerande fick svara på och en individuell intervju med Johan Gustafsson som går på musiklinjen i Vasa övningsskola.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan